Film og mig

Om mit forhold til filmmediet

 

15. afsnit

 

 

 

Fortsat beretning

Militærnægteren Knud Brogaard (1929-2013) uddannede sig som kunstmaler på Kunstakademiet i København i årene 1952-55, hvorefter han som militærnægter kom til Gribskovlejren i august 1955. Han var egentlig ikke politisk interesseret, men hældede dog til venstrefløjen og SF. Hans malerier er impressionistiske og har en diset, intim og mættet stemning over sig. Han blev senere medlem af Billedkunstnernes Forbund og Kunstnersamfundet. Desuden udstillede han bl.a. på Kunstnernes Efterårsudstilling og Charlottenborgs Forårsudstilling, lige som han også har haft separatudstillinger i Den fire Udstillingsbygning, Vejen Museum, Galleri 2B, Heimat Museum - Grabow og hos Henning Larsen i København, Skovhuset - Værløse og for Albertslund Kunstforening.

 

Knud Brogaard kendte jeg ret godt personligt i den tid, vi sammen tilbragte i Gribskovlejren. Han var en uhøjtidelig og lun jyde, som især var optaget af sin kunst og af nogle af de store malere i nyere fransk malerkunst, som f.eks. Georges Seurat (1859-1891) og Pablo Picasso (1881-1971). Kunstfilmene, som Brogaard viste og kommenterede i sit foredrag, var så vidt jeg husker lånt hos Statens Film Central.

 

Den meksikanske spillefilm ”Maria Candelaria” er fra 1943 og instrueret af Emilio Fernández (1904-1986) og med den talentfulde og meget smukke Dolores del Rio (1905-1983) i den kvindelige hovedrolle, sekunderet af Pedro Armendariz (1912-1963) i den mandlige og mandige hovedrolle. Denne meget specielle og gribende film havde jeg selv haft lejlighed til at se omkring 1946, da Odeon-biografen på Fælledvej på Nørrebro i København, som dengang havde skuespillerinden Bodil Ipsen som bevillingshaver, foreviste filmen ved en særforestilling. Det var derfor mig, der i dette tilfælde anbefalede Gribskovlejrens kulturudvalg at vise filmen.

 

Filmens handling er kort fortalt, at en ung journalist presser en gammel kunstner (Alberto Galán) til at vise et portræt af en nøgen indfødt kvinde, han har i sit studie. Filmen er formet som et flashback til Xochimilco, Mexico, i 1909, og dens handling foregår lige før den mexicanske revolution. Xochimilco er et smukt landligt område og miljø, som primært er befolket af almuen.

 

Journalisten erfarer, at den smukke kvinde på maleriet hedder María Candelaria (Dolores del Río), en ung indisk kvinde, der konstant bliver afvist af sit eget folk, fordi hun er datter af en prostitueret. Hun og hendes elsker, Lorenzo Rafael (Pedro Armendáriz), må gennem hele filmen kæmpe for at opnå anerkendelse. Men selv om de er ærlige og hårdtarbejdende, lykkes det ikke rigtigt for dem. Don Damian (Miguel Inclán), en jaloux halvblods butiksejer, som gerne vil have María for sig selv, forhindrer parret i at blive gift med hinanden. Han dræber en pattegris, og beskylder María og Lorenzo for at have gjort det, med det formål, at sælge den for profit, og han nægter desuden at købe grøntsager af dem.

 

Maria og Lorenzo er i det hele taget udstødte af lokalsamfundet. Da María på et tidspunkt bliver syg af malaria, nægter Don Damian at give parret den kinin, som er nødvendig for at bekæmpe sygdommen. I desperation bryder Lorenzo ind i hans butik for at stjæle medicinen, og i sin vrede tager han også en brudekjole med til Maria, som han gerne vil giftes med. Lorenzo idømmes fængselsstraf for tyveri, og for at kunne løskøbe ham vælger Maria at stå model for kunstmaleren, i forventningen om at tjene penge til at kunne betale kautionen, så at Lorenzo kan blive løsladt.

 

Kunstneren påbegynder at male portrættet af María, men har tænkt sig mere med den smukke kvinde, hvorfor han beder hende om at posere nøgen. Det nægter hun at gå med til, hvilket betyder, at hun så ikke får et honorar, der er stort nok til at kunne betale løsesummen.

 

Imidlertid vælger kunstneren at gøre sit maleri af Maria færdigt, men ved at male hendes nøgne krop efter en anden kvindelig model. Da folkene i Xochimilco ser maleriet, antager de på grund af portrætligheden, at det er María Candelaria, de ser, og da nøgenhed anses for at være en synd, pågriber de hende derfor og stener hende til døde. Det lykkes den dybt ulykkelige men samtidigt stolte Lorenzo at undslippe fra fængslet, og filmen slutter med, at han i anklagende ensomhed bærer Marias livløse krop gennem landsbyen Xochimilco og ud til dennes gravsted for de døde.

 

Filmen om Maria Candelaria var, som de fleste film i 1940’erne, i sort-hvid, men meget smukt og stilfuldt fotograferet, nærmest i lighed med, hvad tilfældet eksempelvis var og er for danske Carl Th. Dreyers ”Vredens dag” fra samme år (1943).

 

”Kulturapostelen” Poul Henningsen (1894-1967), offentlig kendt som PH, og især i sin egenskab af arkitekt med speciale i lys og lamper, revyforfatter af en lang række velkendte og fremragende revyviser, filminstruktør på Danmarksfilmen 1935 og nok så væsentligt: etableret skarp og underfundig kulturradikal samfundsrevser i en grad og et omfang, så at avisen Ekstra Bladet på et tidspunkt i 1960’erne betegnede ham som ”kulturpave”. Han var som formentlig almindelig kendt en søn af forfatteren Agnes Henningsen (1868-1962) og stedsøn af vicekonsul Mads Henningsen (data ukendte), men hans biologiske far var angiveligt forfatteren Carl Ewald (1856-1908).

 

De to kinesiske film, der blev vist i Gribskovlejrens fællessal den 8. marts 1956, var prototypiske for den tids kinesiske film, nemlig primært propaganda for tilværelsen i det paradisiske Mao-Kina. Filmene var så vidt jeg husker udlånt af den kinesiske ambassade i København.

 

”Spøgelset flytter med”, originaltitel ”The Ghost goes West” (1935) var som nævnt instrueret af den franske mesterinstruktør René Clair (1898-1981). Filmen, som er Clairs første engelsksprogede film, er en romantisk og lettere satirisk komedie med de dengang fremtrædende britiske skuespillere i hovedrollerne: Robert Donat (1905-1958), Jean Parker (1915-2005) og Eugene Pallette (1889-1954).

 

Filmens handling drejer sig om, at Peggy Martin (Jean Parker), datter af en rig amerikansk forretningsmand (Eugene Pallette) overtaler sin far til at købe en skotsk slotsborg af dets ejer, Donald Glourie (Robert Donat), rive det ned i smådele og på en sådan måde, at det kunne fragtes til Florida, og hvor det blev genopført.

 

Hvad ingen ved, er, at spøgelset Murdoch Glourie (også spillet af Robert Donat), flytter med sit gamle slot. Murdoch har spøgt i slottet efter at han i 1800-tallet var død en kujons usle død. For at finde ro og kunne ophøre med at spøge, må Murdoch overbevise en slægtning af sin fjende Clan MacClaggan og få denne til at indrømme, at en Glourie er lige så meget værd som halvtreds MacClaggans.

 

”Spøgelset flytter med” skildrer på spøgefuld måde kontrasten mellem den gamle europæiske kulturverden og smagløs amerikansk vulgaritet. Filmen blev i øvrigt den største kassesucces i England i 1936. – Filmen, der senere blev betragtet som en filmklassiker, havde jeg selv set ved en af de forestillinger, som omkring 1946-47 var arrangeret af Det Danske Filmmuseum. Derfor kunne jeg med største glæde anbefale filmen til visning i Gribskovlejren.

 

Hvad angår de viste film, så var der i alle tilfælde tale om 16mm filmkopier, som dels var lånt hos Statens Film Central og dels hos den kinesiske ambassade. Filmoperatøren, der i dette tilfælde betjente filmfremviseren, var såmænd lille mig, Harry Rasmussen, som jo tidligere havde taget certifikat som filmoperatør.

 

Men tilbage til indholdet af nægterbladet ”Samvittigheden”s nr. 4, april 1956:

 

PH’s klagesang

Under overskriften ”Poul Henningsens klagesang” anmeldte nægter Egon Bille PH’s foredrag i Gribskovlejrens fællessal den 5. marts 1956. På bladets side 10 skriver Egon Bille følgende:

 

”PH gæstede lejren med sit foredrag fra radioen, som han havde kaldt: ”Himmel eller Helvede”, med undertitlen: ”Atomalderens Kultur”.

I sin indledning rejste PH to spørgsmål: ”Hvad kan vi håbe på i årene fremover?” og ”Hvad truer os?”

Nu kunne man jo skændes om skredet, om det ville gå opad eller nedad, men PH begyndte med at besvare det sidste spørgsmål. Han mente at det der truede os var ”Kedsomhedens helvede” og ”Omsætningens gud”. Hermed nævnte han de eneste ord som kunne have lidt forbindelse med titlen, og man blev herefter klar over at PH med titlen ”Himmel og Helvede” blot mente to yderpunkter.

Efter med stor veltalenhed at have klaget over forholdene vi mennesker lever under, hvilke vi kun kender alt for godt, kom PH til vejen ud af disse, nemlig at tage aktivt del i kulturarbejde, hvormed menes at forandre sine livsvaner.

Som svar på det første spørgsmål fra indledningen, mente PH at vi kunne skabe et paradis, og vejen til dette skulle altså være at forandre livsvaner, men vi fik ikke at vide, til hvilke livsvaner. PH mente ikke at man blev forbryder af at læse kriminalromaner, men antydede dog i næste åndedrag at soldater blev bedre soldater af at se en ”øretævefilm”. Man kom herefter ind på censur af litteratur og film, for derved at lede kulturen (livsvanerne) mod de rette baner. Dette med censur kunne PH ikke støtte, da han tidligere havde sagt, at han var ligeglad med, hvad der blev gjort, bare der blev gjort noget og nu.

Man savnede til slut, besked på hvad der skal være bestemmende for de livsvaner, der indfører det ”paradis”, som PH lovede os, hvis vi forandrede livsvaner. Men har mennesket ikke netop forandret livsvaner, eller arbejdet kulturelt, i hundreder af år, og stadig uden det resultat som PH lovede?

Egon Bille.”

 

Min kommentar: Egon Bille har efter min mening en pointe i at spørge, om ikke mennesket netop har forandret livsvaner og arbejdet kulturelt i hundreder af år, ja, vel egentlig altid. ”Kulturapostle” eller ”Dommedagsprofeter”, religiøse så vel som politiske, har der til alle tider været, som gerne ville fortælle deres medmennesker, at man bare skulle forandre livsvaner – i vore dage hedder det livsstil – så ville man komme til at leve paradisisk. Selv husker jeg ikke specielt PH’s foredrag i Gribskovlejren, men Billes anmeldelse kunne tyde på, at den efterhånden aldrende ”kulturapostel” var blevet træt af at gentage sig selv igen og igen, som han havde gjort lige siden sine yngre år i kulturradikalismens kronede dage i 1930’erne.

 

Lillesøster Lizzie 14 år

I april 1955 blev min da 14-årige søster Lizzie konfirmeret, men jeg har mærkværdigvis ingen som helst erindring fra denne begivenhed, formentlig fordi jeg på grund af min situation ikke selv deltog i den. Desværre har jeg heller ingen fotos fra konfirmationsfesten, hvilket også forekommer mærkværdigt. Der findes dog et foto af Lizzie, som er dateret den 22.7.1956, og på det foto har hun en kjole på, som måske godt kunne have været hendes konfirmationskjole.

 

På et andet foto i min besiddelse ses min da 15-årige søster Lizzie den 22. juli 1956 i Nørrebroparken ved Stefansgade, hvor hun og især hendes veninde Judy så ofte havde leget sammen som børn. Kjolen, Lizzie har på, kunne muligvis være hendes konfirmationskjole fra året før, altså april 1955. – På et andet foto, som er fra en lille sammenkomst hos mine forældre, ses i forgrunden Lizzie siddende på gulvet. På stolen ved siden af hende sidder mor, og overfor på den anden side af det lille bord, sidder far og en for mig ukendt ung mand samt en yngre dame, som meget vel

kunne være Lizzies nye veninde Yvonne.

 

Vedrørende Lizzies bekendtskab og senere langvarige venskab med den algiersk fødte artist Yvonne, som dog oprindelig hed noget andet, noget i retning af Bjoumilla, men kaldte sig ved det franske navn, til dels fordi en stor del af hendes liv var foregået i Frankrig, hvor hun havde mødt artisten og kunstcyklisten Tony Romano og dennes kæreste, Helene, og var blevet tredje medlem af truppen ”Les Romanos”.

 

Lizzies bekendtskab med Yvonne hang sammen med, at hun herhjemme var kommet i kontakt med Tony Romano og dennes artisttrup, som foruden af ham selv også bestod af hans kæreste, Helene, og en ung arabisk født artistpige ved navn Yvonne. Truppen kaldtes ”Les Romanos” og i sommeren 1956 optrådte den i Cirkus Moreno, som da havde slået teltet op på Borups Plads på Nørrebro, og det var som gæst ved en af cirkusforestillingerne her, at Lizzie havde mødt truppens medlemmer for første gang. Hun, der altid var initiativrig og vovelysten, opsøgte truppen efter forestillingen og dette møde endte med, at Lizzie især blev gode venner med den nogle år ældre Yvonne.

 

Såvel Yvonne som truppens leder, Tony Romano, blev stærkt interesserede i Lizzie, som jo kunne demonstrere sine evner som akrobat og balletdanser, og han har derfor sikkert set nogle muligheder i hende som artist. Efter engagementet hos Cirkus Moreno, fik Tony Romano soloengagement i en københavnsk varieté, vistnok Valencia, hvor han optrådte med sit fabelagtigt spændende og eminente artistnummer som tyrefægter, men hvor tyren var erstattet af hans cykel. Imidlertid var der vist nok opstået nogle interne stridigheder i den lille trup, som medførte, at Helene rejste hjem til Frankrig. Mens Yvonne blev her som Romanos assistent. Det er formentlig grunden til, at Helene ikke var med, da Tony og Yvonne aflagde besøg ved en komsammen hos mine forældre. Men i øvrigt besøgte Yvonne ved flere lejligheder Lizzie og dermed også hendes – og mine - forældre.

 

Cirkus Moreno eksisterede i øvrigt fra 1948 til 1967. Det var Danmarks største teltcirkus med sine 6 master. I 1965 turnerede verdensklovnen Charlie Rivel med Moreno. Yvonne var ven med Rivels akrobatiske artistsønner, som bl.a. optrådte i Cirkus Schumann, hvor deres søster, Pauline Schumann, født Rivel, jo var cirkusdronning.

 

Hjemsendelse og nægterbladet

Omkring maj 1956 nærmede det tidspunkt sig, hvor et af de ”gamle” hold nægtere skulle hjemsendes. På det tidspunkt var jeg ikke længere medlem af redaktionen, men som bladets initiativtager skrev jeg på opfordring af redaktionen i den nævnte anledning nedenstående indlæg på den redaktionelle side i nægterbladets nr. 5, udgivet maj 1956:

 

Notabene: Det forekommer mig at være påkrævet, at det så kraftigt som muligt slås fast, at dette lille organ for frie tanker og meninger har – eller i hvert fald kan få – en betydning, som man måske ikke rigtigt gør sig klar, jeg tænker her især på de nægtere, som har overstået deres tjenestetid og igen vender tilbage til det civile liv, hvis krav og fordringer måske beslaglægger deres tid og kræfter så meget, at de ligesom kommer ud af kontakt med de mål og ideer, der tidligere kunne fylde dem med ildhu. Det nytter jo ikke at nægte, at jeg har d’ herrer alvorligt mistænkt for at have den opfattelse, at nu har de taget deres tørn. Det er nemlig en fuldstændig urigtig og katastrofal indstilling, og derfor er det, at jeg mener og håber, at ”Samvittigheden” kan blive en anledning for ”gamle” nægtere til at holde sig i levende kontakt, ikke blot med deres indkaldte kammerater, men også med de tanker og ideer og problemer og vanskeligheder, der vedrører os alle på så afgørende måde. Det nytter ikke, at vi sløjer af i vor aktivitet for frihedens og fredens sag, hvis vi vil nå vore mål, og vi bliver også nødt til at etablere et sammenhold og en energi, der tager sigte ud over selvbehagelighed og personlig fordel.

 

”I ER JORDENS SALT, MEN DERSOM SALTET MISTER SIN KRAFT, HVORMED SKAL DET

DA SALTES?”

Derfor opfordrer jeg på det kraftigste alle nægtere, som for øjeblikket opholder sig i nægterlejr til at tegne abonnement på bladet, når de står overfor hjemsendelse, og skulle der i bekendtskabskredsen evt. findes tidligere nægtere, som endnu ikke holder ”Samvittigheden” opfordrer jeg også til, at man vil gøre sit til at sikre disse som abonnenter.

 

Ovenstående var selvfølgelig ”einer grausamer salbe”, og bibelcitatet fik det forståeligt nok til at krympe sig i lejrens ’intellektuelle elite’, kommunisterne, og til åndelig talt at holde den røde fane med hammer og sejl besværgende frem foran sig. De fleste kommunister dengang, både dem indenfor militærnægterlejrene og dem udenfor, som svor til at være anti-religiøse, var næsten på et religiøst plan tilhængere, eller nærmest tilbedere, af Sovjetunionens forhenværende store leder Josef Stalin. På det tidspunkt havde den nye leder, Khrustjef, endnu ikke holdt sin ”afstalinifiseringstale”, der afslørede Stalin som den despot og terrorist, han hele tiden havde været, og Sovjetrussiske tropper var endnu ikke blevet sendt til Ungarn, for at nedkæmpe det antistalinistiske oprør i Budapest. Men herom senere.

 

Nægteravisen ”Samvittigheden”s logo for nummer 5., maj 1956. Det var på dette tidspunkt stadig mit layout og min tegning, der blev anvendt til formålet. Men det skulle dog ikke komme til at vare ved, hvilket vil fremgå senere her i beretningen.

 

SKOVTROLDEN – har svært ved at tro, at nægterne skulle have den fornødne energi, til at omdanne Gribskovlejren til et spioncenter.

 

Denne bemærkning hang så vidt jeg husker sammen med, at et par af nægterne, der arbejdede i skoven i nærheden af flyvevåbnets radarstation ved Multebjerg, en dag blev arresteret, fordi de var kommet for nær ind på dennes område. En af nægterne havde tilmed et fotografiapparat på sig, og de MP’ere (militærpoliti), der anholdt dem, tog filmen ud for at lade den fremkalde og kopiere. Med besked på, at nægterne skulle høre nærmere, når filmen var blevet kontrolleret, løslod man de to lovovertrædere. Der blev sendt en klage over dem til Gribskovlejrens chef, men mere husker jeg ikke om den sag. Hvad der virkelig lå bag de to’s dristige indtrængen på militært område, kender jeg ikke personligt noget til.

 

Allerede i første nummer af ”Samvittigheden”, som udkom i januar 1956, havde vi fået to af Gribskovlejrens begavede spasmagere, Mogens Jönsson og Werner Münchenberg, til at skrive en fortsat artikelserie, som betegnende nok blev kaldt ”DE SATIRISTISKE BLÅMÆND”. Den handlede om ”Blåmændene”s liv og fataliteter, og herunder uddelte de to forfattere især kraftige hug mod de nægtere og tilstande i lejren, som de ikke sympatiserede med. Navnet ”Blåmænd” hentydede som tidligere omtalt til nægterne, der jo især i vintertiden var iført marinens aflagte mørkeblå uniformer. Jöns og Münch, som de to signerede sig, sympatiserede med den kommunistisk orienterede fraktion i lejren, og de brød sig bestemt ikke om den lettere religiøst betonede humanisme, vi andre havde anlagt fra bladets start. Da deres meningsfæller senere overtog redaktionen af bladet, omdøbte de det simpelthen til slet og ret ”MILITÆRNÆGTEREN”, som måske er inspireret af bladet med samme navn, som udkom lige omkring afslutningen af Første verdenskrig. Men i hvert fald skiftede indholdet af ’vores’ blad totalt karakter og blev politisk set mere venstreorienteret, - eller rettere sagt kommunistisk, - hvilket trods alt ikke er helt det samme. Mere herom senere.

 

Gradvis udskiftning af redaktionen

I de to første numre af ”Samvittigheden” bestod redaktionen af Kaj F. Jensen, Jørn Krogh, Ivar Nielsen og Harry Rasmussen, altså mig, Førstnævnte, Kaj F. Jensen, var for øvrigt i mellemtiden kommet til lejren, hvor han fik plads på ”min” stue og tilmed blev min sidekammerat til venstre hånd, idet han havde fået mandskabsnummer 20. Jeg havde selv nr. 22. Kai F. Jensen var under sin opvækst blevet stærkt påvirket af sin far, Georg Jensen, der også havde været militærnægter, idet han aktivt sympatiserede med kommunismen. I lighed med faderen, var sønnen optaget af politik, litteratur og kulturhistorie. Men allerede efter to numre trak jeg mig og blev erstattet af Robert Felby som medredaktør, selvom jeg foreløbig fortsatte som tegner ved bladet. Siden var det Jørn Krogh, der trådte ud af redaktionen. Han blev erstattet af Leif Andersen.

 

Grunden til, at først jeg og siden Jørn Krogh trak sig fra posten som medredaktører, skyldtes, at vi begge i stigende grad var blevet involveret i de aktiviteter, der blev udfoldet i regi af ”Gribskovlejrens Dramatiske Studiekreds”, senere forkortet til blot at blive omtalt som ”Dramatisk Kreds”. Om sidstnævnte dog først senere nedenfor.

 

Kritik af ”Samvittigheden”

Imidlertid fik bladet som omtalt snart kritik, dels for sit navn og dels for sit indhold, af en lille gruppe kulturradikale og kommunister, som i henhold til deres politiske overbevisning syntes, at den linje jeg og mine to medredaktører, Ivar Nielsen og Jørn Krogh, havde anlagt fra bladets start, var for humanistisk og blødsøden. Nej, der skulle en mere aktuel og samfundsrelevant og især samfundskritisk holdning til, og især skarp kritik af den lokale myndighed, lejrchef Elbæk, og dennes eftergivenhed overfor de krav og regler, der blev fremsat fra Indenrigsministeriets side og som de kritiske nægtere mente forringede nægternes situation.

 

Enkelte nægtere i den kritisk indstillede gruppe morede sig med ar fremstille en håndtegnet lidt kritisk – for ikke at sige ondskabsfuld – plakat, vendt mod ”Elecarl” alias lejrchef Elbæk, og den lille kreds af udvalgte nægtere, som han omgikkes med privat. Tegningen er så vidt jeg husker i 1956 udført af tegneren Gerhard Eriksen.

 

Kritikken af lejrchef Elbæk har vi her allerede set en antydning af i Jöns og Münch’s fortsatte beretning om ”De satiristiske blåmænd”, særlig i bladets nr. 4, april 1956. Men kritikken, som især kom fra den aktive kommunistisk orienterede gruppe nægtere, skulle snart blive endnu skarpere og skrappere – og få ret så fatale følger for lejrchefen personligt og hans lille familie, klemt som han var og i stigende grad blev mellem nægterne på den ene side og Indenrigsministeriet og dettes stedlige repræsentant, ”Rotten”, på den anden side.

 

Forsiden på Nægteravisens nr. 5, maj 1956, er så vidt jeg ved tegnet af Werner Münchenberg, som i øvrigt var reklametegner i sit civile liv. Tegningen refererer faktisk til bagside-føljetonen ”De Satiriske Blåmænd”, som ironiserede over lejrchef Elbæks stadige forsøg på efter evne at følge instrukserne fra Indenrigsministeriets embedsmænd.

 

Tegningen forestillede en narreskikkelse med krone på hovedet og ridende på et kosteskaft med hestehoved, og teksten hertil lød:

 

Når solens første blik fanger

et herligt rige i blåt,

da rider stolt på sin ganger

Kong Blåkrone ud af sit slot.

Og mens blåmændene søvnigt bukker

han rider rundt og lukker

stadens døre op.

 

Teksten var i dette tilfælde en hentydning til lejrchefen, Elbæk, som mildt sagt havde det svært, ikke mindst fordi han skulle dele sol og vind lige mellem på den ene side de uvillige og modstræbende nægtere og på den anden side de folk i Indenrigsministeriet, som lejren sorterede under og som stillede krav, nægterne i almindelighed ikke brød sig om og derfor opponerede imod. Det gik især ud over Elbæk, faktisk så hårdt, at hans nerver efterhånden kom på højkant, og til sidst brød han sammen. En dag hen på efteråret 1956 kom der en ambulance og kørte den dybt deprimerede og grædende mand til indlæggelse på Hillerød Sygehus. Det betød, at ”Rotten” i sin egenskab af souschef indtil videre overtog det daglige ansvar og styre af lejren, hvilket i al fald ikke var nogen fordel for nægterne, hverken i lejren eller i forholdet til Indenrigsministeriet. Man kunne vanskeligt undgå at få det indtryk af ”Rotten”, at han foragtede militærnægtere. Retfærdigvis skal det dog siges, at der var nogle nægtere, der kom meget godt ud af det med souschefen, som jo bare passede sit job, om end lidt nidkært. Selv havde jeg ingen problemer med ham, idet han altid var høflig overfor mig og omvendt.

 

Kort tid efter fik vi at vide, at Elbæk var for syg til at genoptage sit arbejde som lejrchef, hvorfor han ikke ville vende tilbage til lejren. Hans kone, Karin, og to mindreårige børn, Esben og Uffe, måtte derfor pakke deres habengut og flytte fra lejren, så vidt jeg kan rekonstruere skete det omkring medio oktober 1956, eller muligvis tidligere. Gribskovlejren skulle derfor have ny leder. Dertil valgtes Holger Reedts Funder, som imidlertid ikke straks kunne tiltræde posten, idet han af Dansk Røde Kors havde fået til opgave at lede nødhjælpskonvojen til Ungarn. I mellemtiden blev det så souschefen, ”Rotten”, der måtte bestyre lejren.

 

I øvrigt fik Elbæk efter sin restituering en stilling som lærer på Ry Højskole, hvor han var ansat indtil 1966. Derefter fik han stillingen som forstander på St. Restrup Højskole. Her var han ansat frem til 1970, hvor hele familien flyttede til Aalborg. I mellemtiden var der kommet to børn mere til, Morten og Lena. Mest kendt er Uffe Elbæk dog blevet, hvilket enhver vil kunne forvisse sig om, ved at klikke ind på hans navn på Internettet. Så sent som ved folketingsvalget den 15. september 2011, hvor der dannedes en ny og socialdemokratisk regering under ledelse af Danmarks første kvindelige statsminister, Helle Thorning-Schmidt, blev han valgt ind i Folketinget for Det Radikale Venstre, og blev samtidig kulturminister i den ny regering!

 

Et fornuftigt formål

Hvad angår det øvrige indhold af ”Samvittigheden” nr. 5, så var der først en artikel med titlen ”Service Civil International”, skrevet af Robert Felby. Han indleder sin knapt to sider lange artikel på følgende måde:

 

”I stedet for at forberede mord på vore medmennesker og naboer (af frygt for, at disse myrder os først), kunne vi planlægge at hjælpe dem, og straks ile til hjælp med redningstropper i tilfælde af ulykker og katastrofer, såsom jordskælv eller oversvømmelser. Mon de ville dræbe os, hvis vi hjalp dem? Mon de ville mistro os, hvis vi organiserede noget sådant? Se, sådan ræsonnerede den schweiziske ingeniør, Pierre Ceresole! Som i tiden straks efter første verdenskrig drog til det krigshærgede Verdun, for sammen med en kreds af venner at bygge op, hvad krigen havde brudt ned. Således opstod ”Service Civil International”, hvilket vi på dansk kalder ”International Civiltjeneste”, i den følgende tekst, for nemheds skyld, kaldet S.C.I.

 

Dersom det ikke falder militaristerne svært at vinde unge for krigens beskidte sag, turde man håbe, at et så fredeligt foretagende som S.C.I. i langt højere grad ville tiltale de unge. Her er endelig et sted, hvor de kan få afløb for deres energi og virkelyst uden at lave ulykker, et sted, hvor arbejdet tjener et fornuftigt formål; ikke mindre besværligt, heltemodigt eller prisværdigt er det at arbejde for menneskehedens velfærd, fremfor at følge militaristernes slette eksempel.

 

Herefter fortæller Felby om, at han sammen med 15-20 andre frivillige selv har deltaget i en sådan hjælpeaktion her i Danmark, tilmed i Farum, hvor en ung husmandsenke behøvede hjælpende hænder til istandsættelse af bygninger med videre. Samarbejde betød for den idealistiske Felby andet og mere end bare at sidde og snakke og diskutere, nemlig ”at lide, slæbe og svede sammen.” Det var lige noget for dem, som satte stor pris på samarbejde og samvær med andre unge kammerater af principielt samme opfattelse som ham.

 

Det var dog ikke kun for at arbejde manuelt, at Felby havde meldt sig og deltaget i hjælpearbejdet, men angiveligt i nok så høj grad, ”for at beriges åndeligt, hvilket skete ved de aftenlige diskussioner.” Han slutter sin artikel med følgende opfordring: Dersom der, - mod al forventning – skulle være nægtere iblandt, som har svært ved at indse S.C.I.’s berettigelse, vil jeg slutte med at berette, at der i lovene for ”Dansk Forening for International Civiltjeneste” står skrevet om foreningens mål, at det er ”at arbejde for international civiltjeneste til afløsning af militærtjeneste og dermed erstatte frygt med samarbejde og tillid”! Altså vil jeg sluttelig indtrængende opfordre enhver, som føler at opholdet i en militærnægterlejr ikke i tilstrækkelig høj grad tjener fredens sag, til nøjere at tænke over, hvad S.C.I. formår at gøre for fred, frihed og broderskab. Felby.

 

Hvis ikke man vidste bedre, skulle man næsten tro, at velmenende Felby var gået hen og blevet socialdemokrat og hyldede partiets gamle motto: Frihed, lighed og broderskab. Men det var han nu ikke, for han havde helt andre og mere internationale tanker om, hvordan man skulle kunne skabe fred i verden. Foruden sit medlemskab af S.C.I., var han som tidligere nævnt også en ivrig esperantist, som mente, at dette internationale kunstsprog ville være egnet til at skabe forståelse og fred mellem nationerne. Det skal vi høre lidt mere om i anden sammenhæng.

 

Nedenunder Felbys artikel, var den tomme plads brugt til et citat af atomfysikeren Albert Einstein, som dybt havde fortrudt sin indirekte medvirken til fremstillingen af atombomben. Lidt sent, men bedre sent end aldrig, siger man. Citatet lyder sådan:

”Alle folkeslag snakker om afrustning, men man må lære dem at gøre andet end at snakke. Folkene må holde op med at overlade den sag til statsmænd og diplomater. De må tage den i deres egne hænder før der kommer noget ud af det.”

 

Hvad skal vi sætte militærnægterne til?

Under denne overskrift bragte ”Samvittigheden” nr. 5, maj 1956, på sin side 5 følgende indlæg under mærket h.-:

”I relation til den radioudsendelse, som endnu, medens disse linier skrives, ikke har fundet sted, kunne det måske være på sin plads at fremføre et par betragtninger.

Det stillede spørgsmål er utvivlsomt egnet til at give anledning til en kraftig meningsudveksling. I den store avisomtale, der fulgte i ”Grise-affærens” kølvand, fremgik tydeligt hvilke forskellige arbejder, man fra forskellig side kunne tænke sig, at militærnægterne blev sat til. Og der sporedes klart i visse avisers behandling af sagen en direkte fjendtlig og provokerende indstilling overfor militærnægtere, der, for at bruge nogle af de groveste udtryk fra dengang, blev karakteriseret som mere eller mindre asociale individer, der holder ferie på statens regning.

Ligeledes så man udtrykt som en tilsyneladende almindelig opfattelse, at militærnægternes plads i øvrigt burde være at finde inden for civilforsvaret. Det er blevet fremhævet atter og atter, at civilforsvaret er et rent humanitært og sanitært organ, hvis opgaver ikke på nogen måde er af militær art.

Men hvad man end kan mene om dette, så står det i alt fald klart, at det ”man” ønsker af militærnægterne er, at disse gøre et effektivt, samfundsnyttigt arbejde under vilkår, der svarer til de øvrige værnepligtiges.

 

Men hvad mener militærnægterne selv om sagen?

For dem, der er militærnægtere af såkaldt pacifistiske grunde, er det i hvert fald sådan, at opholdet i en militærnægterlejr er ufrivilligt, fordi det er, og må være, en pacifists indstilling og mål at virke for ophævelsen af den tvungne værnepligt, som er en grov krænkelse af menneskets selvbestemmelses- og medbestemmelsesret. De 22 måneder i militærnægterlejr må derfor også få præg af en slags straf og indespærring, som praktiseres alene fordi samfundet ikke anerkender de menneskerettigheder, som det ellers så ofte påberåber sig, og uden at der derfor er tale om had eller hævnfølelse overfor samfundet, kan man da fortænke den unge pacifist i, at det arbejde, som man ønsker, at han skal udføre i den tid, han er indkaldt, er ham så uendelig ligegyldigt, om ikke direkte imod?

Med andre ord vil enhver anden løsning end fuldstændig ophævelse af den tvungne værnepligt være et kompromis for den overbeviste pacifist. h.-”

 

Min kommentar: Desværre erindrer eller ved jeg ikke, hvem der gemte sig under mærket h.-, og jeg kan heller ikke identificere det med navne på nægtere, jeg kendte, medmindre der kan have været tale om Bent Hjeds. Personligt er jeg ikke helt enig i skribentens synspunkter og argumenter. Derfor er det også interessant, at politikere (især på venstrefløjen) i nutiden (2012-13) er begyndt at tale om ophævelse af den tvungne værnepligt. Det hænger angiveligt i nogen grad sammen med, at i hvert fald det danske militær i overvejende grad bruges som fredsbevarende styrker i f.eks. Irak og Afghanistan. Og nogle mener, at man derfor lige så godt kunne bruge folk, der melder sig frivilligt, til sådanne og lignende operationer. Det samme kunne være tilfældet med tjenesten i civilforsvaret.

 

Imidlertid må man ikke lukke øjnene for den mulighed, at der kunne opstå en ny situation, som krævede, at der ville blive brug for en regulær hær, flåde og luftvåben. Verden er jo som bekendt ikke det ”paradis”, som bl.a. PH og ligesindede fablede om i kølvandet på Anden Verdenskrigs ophør. Det er naivt at forestille sig, som h.- tilsyneladende gør, at al form for krig ville ophøre, hvis blot man afskaffede den tvungne værnepligt.

 

Kulturprogrammet Marts/April 1956

Omtalen af Kulturprogrammet på side 10-11 er tilbageskuende over de to foregående måneders tilbud af foredrag og film, som var blevet holdt og vist i Gribskovlejren. Omtalen indeholder interessante og oplysende betragtninger, og skal her refereres i sin fulde ordlyd:

 

Torsdag d. 22. marts. Forfatteren Hans Kirk holdt sit foredrag med titlen: Folket og litteraturen. Hans Kirk fandt den tendens, at man fra visse sider søger at gøre litteraturen til en videnskab, der er forbeholdt de få og udvalgte, meget beklagelig. Litteraturen skal ud til folket. – Hvor er nutidens sidestykke til Pelle Erobreren? – Hans Kirk mente ikke at det skortede på forfattere til ”arbejderromaner”, men snarere at det skortede på købere, så forlagene ikke turde binde an med ”arten”. For det er ikke romaner om almindelige arbejderes liv ”man” ønsker. Det er romaner, der skildrer et for de fleste utopisk liv i velstand og lykke, der sælges.

 

Mandag d. 26. marts: Vi så den sovjetrussiske stumfilm: ”St. Petersborgs sidste dage”. Filmen viser tsar-tilhængernes og kapitalismens udnyttelse af storbyens arbejderbefolkning. Vi følger den unge bonde, der kommer ind til den store stad. Han står uforstående over for hvad der finder sted. Han kommer ind i strejkens uroligheder, og da han endnu ikke er blevet fuldstændig klar over sin egen mindreværd og autoriteternes ret, laver han så megen ravage, at man sætter ham i fængsel. – Krigen kommer, og redder i første omgang tsardømmet fra tilintetgørelse. Fængslet åbner sig atter for fangerne, thi ”fædrelandet er i nød”. – Mens krigen raser vokser kapitalismen. Kurserne stiger – medens arbejderne dør i elendighed i skyttegravenes helvede. – Krigen slutter – og med afslutningen følger den store revolution, der samler folket til kamp mod undertrykkerne og til den store sejr.

 

Mandag d, 9. april. Den tyske nazistiske propagandafilm: Verräter. Filmen var ”bestilt” af Goebbels og er instrueret af Karl Ritter. Det er en tilsyneladende almindelig spionhistorie, som der laves i dusinvis af, men samtidig med den tilsyneladende almindelige historie listes en tro på herrefolkets styrke og ret ind i den intetanende tilskuer. – Det er et meget uhyggeligt syn, der vises i filmens sidste billeder. En af Hitler-rigets panserdivisioner i allerhøjeste alarmberedskab. Og kampvognenes mandskab: Ja, det er ikke mennesker, der står der og venter på ordren til at stige ind- Det er de alleruhyggeligste marionetter i en magtsyg statsmands hænder: Det er det tredje riges hær, der skal til at lægge Europa i ruiner.

 

Mandag d. 16. april: Filmen ”Mus og mænd”. Filmen er bygget over Steinbecks roman af samme navn. De to ledsagere på godt og ondt, den store imbecile, men hjertensgode fyr, der holder så meget af små, skindklædte væsener og andet blødt – og den anden, der trods alle besværligheder gang på gang hjælper og tager sig af ham, når han uforskyldt på grund af sin styrke og sin godhed er kommet i knibe. – Men det ender galt. Den store stærke mand dræber en kvinde i al sin uforstand,. Og nu kan vennen ikke længere klare tingene for ham. Kun eet kan han endnu gøre. – Han opsøger den anden i skjulestedet – fortæller den historie, den anden så gerne vil høre, om det lille hus de to engang skal have. Han får vennen til at se ind i det rosenrøde fremtidens land, de begge higer efter. Og med det drømmesyn for sine øjne dør den store mand, skudt af sin ven, der vil hjælpe ham, så han aldrig mere skal lide blandt mennesker.

 

Mine kommentarer til Kulturprogrammet

Forfatteren og journalisten Hans Kirk (1898-1962) lagde aldrig skjul på sit politiske tilhørsforhold og ståsted i sovjetkommunismen, som han aldrig gennemskuede. Han var søn af en læge fra Harboøre, som kom fra en stor indremissionsk familie, og moderen, som kom fra en grundtvigiansk bondefamilie, hvilket alt i alt gav ham en god baggrund for at skrive sit måske bedst kendte værk, debutromanen: ”Fiskerne” (1928), som mange år senere tilmed blev omsat og filmet til en på det tidspunkt enestående TV-serie. 1931 havde Kirk meldt sig ind i Danmarks Kommunistiske Parti (DKP), som han forblev tro hele livet.

 

Til sin tankeverden havde Kirk hentet inspiration og synspunkter via studier i Karl Marx’ samfundsanalyser og i Sigmund Freuds psykoanalyse, samt i nyere religionssociologi. Kort og godt i en reduktionistisk-materialistisk og kollektivistisk grundopfattelse, som gav sig ud for at være videnskab. I 1932 korn Kirk på Finansloven og fra 1932 var han medarbejder ved dagbladet ”Arbejderbladet”.

 

Under den tyske besættelse af Danmark 1940-45 – og efter at den tysk-sovjetiske ikke-angrebspagt 1939-41, var blevet annulleret ved Tysklands invasion af Sovjetunionen, - blev Kirk sammen med mange andre danske kommunister arresteret og indsat i Horserødlejren i Nordsjælland. Her var han blandt de 90 fanger, som det natten til den 29. august 1943 – den dag, hvor den danske samarbejdsregering opgav samarbejdet med besættelsesmagten og gik af – lykkedes at flygte og dermed undgå transport til tysk kz-lejr. Kirk gik derefter ind i ikke nærmere præciseret illegalt arbejde. Fra 1945 og til sin død i 1962 var han kulturredaktør ved den kommunistiske avis Land og Folk. Det var formentlig mere eller mindre i den anledning, at vores lokale ’kulturmedarbejder’, Peter Schäffer og hans meningsfæller, havde inviteret Kirk til at holde foredrag i Gribskovlejren.

 

Hvad angår den sovjetiske stumfilm ”Skt. Petersborgs sidste dage” (1927), så har jeg  tidligere ovenfor allerede omtalt denne. ”Skt. Petersborgs sidste dage” var instrueret af en af Ruslands to store filminstruktører, Pudovkin, og produceret til minde om Oktoberrevolutionen 10 år tidligere. Filmisk set var eller er filmen fremragende, men dens indhold er en gang kommunistisk propaganda af værste skuffe. Første gang, jeg selv så filmen, var omkring 1946 til en af Det Danske Filmmuseums forevisningsserier. Dansk filmhistorisk interessant, fordi disse forevisninger foregik i et mindre biograflokale på første sal i Frederiksberggade 25 i København. Det var her, at den danske filmpioner Kgl. hoffotograf Peter Elfelt (1866-1931) omkring 1901-02 lejede sig ind og foreviste film, han selv havde optaget. Biografen lukkede imidlertid efter et halvt års tid, men fire år senere blev han medejer af en nyåbnet biograf i stueetagen i ejendommen ved siden af, nemlig Frederiksberggade 25. Biografen fik navnet ”Kinografen” og den bestod til 1939, hvor den midlertidigt lukkede og blev ombygget. I sin nyåbnede tilstand havde biografen fået navnet ”Bristol” og det hed den, lige til den - i lighed med en del andre københavnske biografteatre - måtte lukke engang i 1960’erne som følge af  konkurrencen fra TV.

 

Men fordi jeg som nævnt havde set ”Skt. Petersborgs sidste dage”, kunne jeg uden tøven godkende min kommunistiske kulturudvalgsformands valg af filmen til forevisning i Gribskovlejren.

 

Den nazistiske tyske spillefilm ”Verräter”, 1936, det år, hvor Adolf Hitler blærede sig med den store Olympiade i Berlin, kom på dansk til at hedde ”Den usynlige krig” eller ”Spionerne arbejder”. Filmens instruktør var Karl Ritter (1888-1977), der som uddannet kunstner fra omkring 1826 bl.a. tegnede filmplakater og det førte ham ind i filmbranchen, hvor han i første omgang blev pressechef. Efter Hitlers tilsyneladende ’demokratiske’ magtovertagelse i 1933 udnævntes han til produktionschef for filmselskabet Universum Film AG, forkortet UFA.

 

Under sit arbejde med en tysk version af den franske René Clairs spillefilm ”Millionen” (1931; Der Million), fik han lyst til selv at forsøge sig med instruktion af spillefilm. Det viste sig hurtigt, at han havde et specielt talent for dette fag, og i de følgende mange år instruerede han en række spillefilm, hvoraf de bedste viste hans store talent for filmdramatik. Disse film blev forbilleder for andre af datidens store tyske filminstruktører. Imidlertid indgik hans film fra og med krigens begyndelse som led i den nazistiske propaganda, men det betød ikke altid, at regimet – læs: propagandaminister Joseph Goebbels – var begejstret for hans film, som man i flere tilfælde forbød opført, fordi de ikke udviste tilstrækkelig begejstring for Det Tredje Riges indtil videre sejrrige kampe mod en fjendtlig omverden.

 

Efter Tysklands nederlag i 1945 forlod Ritter – som så mange andre kompromitterede tyskere, der ville undgå retsforfølgelse – Tyskland og tog midlertidigt ophold i Argentina, hvor han arbejdede for Eros-Film Mendoza. Herfra vendte han tilbage til Tyskland i 1954, hvor han etablerede sit eget selskab: Karl Ritter-Filmproduktion og forsøgte sig med ny tysk spillefimsproduktion, men uden større held og succes. Han vendte derfor tilbage til Argentina, hvor han døde i 1977.

 

Filmen ”Verräter” – på dansk egentlig ”Forræder” – havde jeg også haft lejlighed til at se i en af Det Danske Filmmuseums forevisningsrækker i den ovenfor omtalte biograf i Frederiksberggade i København. Her så jeg bl.a. også den meget berygtede antisemitiske spillefilm ”Jøden Süss”, en forfærdende film, instrueret af nazistisk tysk films mest populære spillefilmsinstruktør, Veit Harlan (1899-1964), som tilmed var gift med den mindst lige så populære svenske skuespillerinde Kristina Söderbaum (1912-1001). Efter krigen blev parret dog frikendt ved afnazificeringsdomstolen, hvilket måske kan undre, især for Harlans vedkommende, manden, der havde iscenesat nazitidens stærkeste antisemitiske spillefilm: ”Jøden Süss” (1940).

 

Den fremragende amerikanske spillefilm ”Of Mice and Men”, 1939, på dansk ”Mus og mænd”, instrueret af Lewis Milestone (1895-1980), en af amerikansk spillefilms store instruktører, som også vil huskes fra filmene ”Intet nyt fra Vestfronten”, 1930, og ”De kom ikke tilbage”, 1944, samt ”Den blodige vej”, 1946. Filmen ”Mus og mænd” havde jeg også anbefalet, nemlig fordi jeg havde set den, ja, gæt engang, i en af Det danske Filmmuseums forevisningsrækker i slutningen af 1940’erne. Men desværre tvinges jeg til at sige, at ”Samvittigheden”s velmenende omtale af filmen efter min mening ikke yder hverken filmens handling eller dens to hovedskuespillere retfærdighed, de sidste ved ikke at nævne dem.

 

Filmen er baseret på et teaterstykke fra 1937, som igen var baseret på John Steinbecks roman ”Of Mice and Men” fra samme år, 1937. John Ernst Steinbeck, Jr. (1902–1968), amerikansk forfatter, bedst kendt for sin Pulitzer Pris-vindende roman The Grapes of Wrath (1939; Vredens Druer), East of Eden (1952; Øst for Paradis) og romanen Of Mice and Men (1937; Mus og Mænd). Som forfatter af 27 bøger, inklusive 16 romaner, seks non-fiction bøger, og fem samlinger af short stories, modtog Steinbeck Nobel Prisen i Litteratur i 1962.

 

Handlingen i romanen såvel som i teaterstykket og filmen udspiller sig i depressionens USA i 1930’erne, hvor de to kammerater drager af sted fra den ene farm til den anden, dels fordi de søger arbejde og dels fordi de må forlade stederne, enten fordi der ikke er mere arbejde til dem eller fordi den småtbegavede Lenny igen har gjort noget galt. Lenny, som er godheden selv, kender nemlig ikke sin egen fysiske styrke, og han kommer i reglen galt af sted, nemlig ved at forårsage et andet menneskes død. Dette sker også i den aktuelle situation, fordi ægtemanden, som også arbejder på farmen, forsømmer sin unge kone, som til gengæld kaster sin opmærksomhed på og flirter med den rare og barnlige Lenny. Denne misforstår situationen og vil i al uskyldighed kæle for den kønne kvindes lange smukke hår. Imidlertid bliver kvinden så forskrækket og bange, at hun skriger op, hvorfor Lenny for at få hende til at tie, utilsigtet kommer til at klemme livet ud af hende. Som en følge heraf, må George og Lenny endnu engang forlade arbejdsstedet, denne gang for at undgå ægtemanden og dennes hjælpere.

 

Men inden disse når at opspore de to flygtende, er de to kammerater stoppet op ved et kønt sted, hvor Lenny har sat sig ned og kigger ud over en flod. Her beder han George om at fortælle om, hvordan det vil være, når de to sammen får deres egen farm. For ikke at Lenny skal blive fanget og lynchet af forfølgerne, vælger George selv at skyde og dræbe vennen. En helt igennem tragisk historie, så deprimerende som depressionen i 1930’erne. Men en fremragende historie og en om muligt lige så fremragende film.

 

Den store fyr, Lenny, blev i filmen spillet af Lon Chaney jr. (1906-1973) og hans gode ven og skytsengel, George, af Burgess Meredith (1907-1997). Den unge kone spilles fremragende af smukke Betty Field (1913-1973).

 

Kulturprogrammet April-Maj 1956

Omtalen af kulturprogrammet var denne gang ultra-kort, idet den kun omfatter fem aftener:

Torsdag d. 19. april: Musikalsk Hvem ved Hvad. En underholdende aften, arrangeret af lejrens egne indvånere.

Mandag d. 23. april: Forfatteren til bogen: Fred og Frihed uden våben, Henrik S. Jensen, holdt et foredrag med titlen; ENTEN – ELLER! – ENTEN samfundets gåen i opløsning ved krig og kaos, ELLER samfundets redning. Henrik S. Jensens synspunkter kunne ikke deles af alle nægtere og efter foredraget blev ført en interessant diskussion.

Mandag d. 30. april: Den meget hårde mexicanske film om ungdomskriminaliteten: Fortabt Ungdom. Instr. Louis Bunuel.

Mandag d. 7. maj: Den engelske film om sømændenes kår under den anden verdenskrig: Søens Helte. Denne film vakte en del diskussion, da mange mente, at den ikke havde nogen berettigelse.

Mandag d. 14. maj: Forfatteren Sigurd Waale om Martyrideologierne i den europæiske kristne krigskultur. Foredraget havde undertitlen: Er kristendom, nazisme og kommunisme ens?

 

Kort kommentar til Kulturprogrammet

Her skal jeg kun kommentere tre af de fem nævnte programpunkter. For det første filmen ”Fortabt Ungdom”, som er fra 1950-51, instrueret af den spanske filminstruktør Louis Bunuel (1900-1983). Selve filmen og dens handling husker jeg ikke, men til gengæld instruktøren, hvis virksomhed og i reglen provokerende film var meget fremme i bevidstheden hos filmkyndige på den tid. Deriblandt hos mig selv.

Vedr. Henrik S. Jensens foredrag ”Enten – Eller”, skal jeg dels henvise til hans indlæg eller artikler i ”Samvittigheden” nr. 6, og dels til omtalen af ham under gennemgangen af næste nummer af nægteravisen.

Den engelske film ”Søens Helte” husker jeg desværre ikke, i hvert fald ikke under den titel,  medmindre den måske er identisk med ”Havet er vor skæbne” fra 1942, og er i så fald en efter min opfattelse fremragende film, som jeg sikkert selv har anbefalet at vise i Gribskovlejren.

Filmen var skrevet og instrueret af teaterskuespilleren Noel Coward (1899-1973) og med assistance af den senere nok så berømte engelske filminstruktør David Lean (1808-1991). Filmen så vel som de to instruktører er blevet grundigt omtalt i tidligere afsnit af min selvbiografi.

Foredraget om Martyrideologierne i den europæiske kristne kultur af forfatteren Sigurd Waale (1917-67). Waale var romanforfatter og debuterede i 1952 med ”Pigen på drengehjemmet”, der gik som føljeton i Ugebladet Hjemmet, og som udkom i bogform i 1966. I øvrigt kender jeg ikke noget til denne forfatter og husker heller ikke hans foredrag i Gribskovlejren, men synes emnet, han talte om, lyder uhyre interessant. Den tanke, at der består en vis principiel og ideologisk overensstemmelse mellem kristendom – specielt katolicisme, nazisme og kommunisme, er nærliggende, måske særligt mellem katolicisme og kommunisme. Hvor katolicismen havde og fortsat har sin moderkirke i Rom, således havde kommunismen sit ideologiske centrum i Moskva. Katolicismens store folkelige optog med faner og helgenbilleder, har sine paralleller i kommunismens optog med faner og kæmpestore billeder af kommunismens fædre: Marx, Lenin, Engels og Stalin. I Kommunist-Kina var det dog billeder af Mao Zedong og Chou En-lai, der blev frembåret og hyldet, ekstatisk og nærmest religiøst.

 

”Samvittigheden” nr. 7, juli 1956

Imidlertid udkom nægteravisen nr. 7 i juli 1956, og redaktionen bestod nu af Leif Andersen, Robert Felby, Kaj F. Jensen og Ivar Nielsen. Det vides dog ikke, om Leif Andersen var kommet til allerede i avisens nr. 6, juni 1956, for i det nummer står redaktionen ikke anført. Hvilket strengt taget i øvrigt er i strid med presseloven. Men redaktionen var angiveligt lidt bekymret for en svigtende interesse for bladet og dets indhold. Herom skriver man følgende under rubrikken NOTABENE!:

 

”Når dette nummer af ”Samvittigheden” udkommer, er vi nået midt ind i juli måned, og bladet er således ca. 14 dage forsinket. Denne kendsgerning må imidlertid ikke opfattes som et udslag af sommerferiestemning hos redaktionen, men skyldes udelukkende manglende indgang af stof. Som det vil huskes fra bladets start var vor tanke med ”SAMVITTIGHEDEN” den, at vi ville skabe dels et organ for nuværende militærnægtere – et sted hvor de kunne læse om andres syn på spørgsmål vedrørende nægtersagen, og hvor de selv kunne komme til orde med indlæg – og dels et forum for andre interesserede, der her kunne fremsætte synspunkter og kommentarer til militærnægterbevægelsens udvikling. Redaktionen mener stadig, at disse to opgaver må være bladets fornemste, og det har derfor skuffet os, at interessen for i bladet at diskutere nægterproblemer, det være sig den rent principielle baggrund for vor stillingtagen til et af tidens vanskeligste og alvorligste spørgsmål såvel som spørgsmålet om nægterordningens praktiske udformning nu og i fremtiden, har været så ringe, som tilfældet er.

Vi håber dog stadig på, at forholdet vil ændre sig, således at ”Samvittigheden” fortsat vil kunne eksistere og vil kunne følge den linje som fra bladets start har været tilstræbt, nemlig oplysning om militærnægterbevægelsens baggrund, dens mål og dens praktiske gennemførelse. Red.”

 

Næste nummer af ”Samvittigheden” vil udkomme omkring 1. september d.å. For resten vil jeg her gerne indskyde, at jeg personligt synes, at bladets tekniske kvalitet helt fra starten var for ringe, særligt når der skulle duplikeres mange numre, for da gik det ofte ud over kvaliteten af trykningen. Men der var jo ikke økonomi til at lade bladet bogtrykke, så det var et valg mellem at lave et teknisk halvdårligt blad eller slet intet blad.

 

Meddelelse fra Dramatisk Studiekreds

Der var som tidligere omtalt relativt stor aktivitet i Gribskovlejrens dramatiske studiekreds, som i dette tilfælde kunne meddele følgende:

 

”GRIBSKOVLEJRENS DRAMATISKE STUDIEKREDS” arrangerer lørdag den 11. august en fest i MÅRUM FORSAMLINGSHUS under titlen ”BLÅMANNE-SJOV”. Som ved nægterfesten i marts vil der blive tale om bustur fra København og derefter broget underholdning og bal plus forskellige traktementer. Derimod vil der ikke kunne arrangeres spisning i lejren denne gang.

Bussen starter fra Den lille Hornblæser (Rådhuspl.) ca. kl. 18,00 og vil stoppe flg. Steder, dersom der er passagerer: NØRREPORT ST., NØRREBROS RUNDDEL, VIBENHUS RUNDDEL, LYNGBY, HOLTE, ALLERØD og HILLERØD. Busprisen bliver som sidst kr. 10,00 retur, kr. 5,00 for enkelt fra eller til København og gradvis reducering i prisen fra og med Lyngby.

Billetprisen for underholdning, bal, kaffe og kage og 3 stk. smørrebrød er kr. 5,00. (NB! Denne gang er der orkester).

Interesserede kan henvende sig skriftligt eller telefonisk til Harry Rasmussen, Gribskovlejren pr. Mårum St. – Tlf. Esrom 88.

 

Kulturprogrammet Maj-Juni-Juli 1956

Der var stadig gang i kulturlivet i Gribskovlejren, selvom aktiviteterne var gearet noget ned i sommermånederne. Derfor fyldte kulturprogrammet denne gang kun en enkelt side i nægteravisen:

Mandag den 28-5. så vi den italienske film: For to øre håb. Filmen skildrede livet i en lille italiensk landsby og to unges besvær med at få hinanden. En munter og let historie, glimrende og naturligt spillet af ”ikke”-skuespillere.

Mandag den 4.6: Den franske film; ”De syv der dømte” instrueret af André Cayette. Filmen der er et led i en trilogi, hvis andre film er: ”Vi er alle mordere” og ”Før syndfloden” giver et billede af nævningenes kendelse i en retssag. Den viser i tilbageblik de syv nævninges privatliv og de hændelser, der mere eller mindre ligger til grund for at de dømmer, netop som de gør. Og filmen fortæller om de tilfældigheder, der kan frikende eller dømme et menneske. En absolut fremragende film.

Mandag den 11-6. Foredrag af Elias Bredsdorff: Var modstandskampen nødvendig? Et interessant foredrag der oplyste om baggrunden for den danske modstandskamp. Der blev vist stor interesse for spørgsmålet, hvilket afstedkom en livlig diskussion efter Elias Bredsdorffs indlæg.

Den 18-6. Den amerikanske film; ”Helvede venter” med Claude Rains, Paul Muni og Anne Baxter. Filmen handler om Mefistofeles, der sender den dræbte gangster Eddie op til jorden igen for ved hans hjælp at sikre sig hans dobbeltgænger, en velanskreven sagfører. Men der kommer en kvinde ind i historien, og efter nogen forgæves kamp må Mefistofeles træde tilbagerejsen til Helvede sammen med  Eddie, der denne gang ser mere optimistisk på tingene, for ovenpå den historie, hvor Mefistofeles måtte erkende sit nederlag - - - ”kunne der måske blive en plads som opsynsmand at få”.

Torsdag d. 28-6 spillede nægternes udvalgte fodboldhold mod Civilforsvaret, Hillerød. Kampen, der foregik på Gribskovlejrens bane og havde samlet mange tilskuere blandt nægterne og udefra, sluttede med det uventede resultat, at nægterne efter en velspillet kamp vandt med 6 mål mod 0.

Mandag d. 2.7: Den udmærkede danske film: ”Café Paradis”, filmen om alkoholikerproblemet. Filmen handler om den faldende direktør (Ib Schønberg), der bliver fuldstændig ødelagt af spiritus, og om arbejderen på hans fabrik (Poul Reichhardt), som det med antabus og ved en vens og hustruens hjælp lykkes at bringe på fode igen.

 

Kommentar til kulturprogrammet:

Den italienske film For to øre håb (Due soldi di speranza), 1951. Instrueret af Renato Castellani (1913-1985). Hovedroller: Maria Fiore (1935-2004) og Vincenzo Musolino (1930-1969). Begge disse skuespillere var professionelle, hvorfor det er noget vrøvl at omtale dem som ””ikke”-skuespillere”. Det var godt nok instruktøren Renato Castellanis debutfilm, men i årene 1951-64 indspillede han i alt 18 spillefilm.

 

André Cayette (1909-1989) var en fransk New Wave filmskaber og sagfører, som blev kendt for sine film, som drejede sig kriminalitet, retfærdighed og moralsk ansvarlighed, emner, som han fortsatte med at udforske i løbet af sin filmkarriere. Filmtrilogien De syv der dømte (1950, original titel Justice est faite”), Vi er alle mordere (1952; original titel Nous Sommes Tout des Assassins) og Før syndfloden (1954, original titel Avant de Déluge).

 

Det var helt tydeligt kulturudvalgets litterære formand, Peter Schäffer, som havde inviteret forfatteren Elias Bredsdorff til at komme og holde foredrag i Gribskovlejren.) Den danske forfatter, litteraturhistoriker og modstandsmand Elias Bredsdorff (1912–2002), blev student fra Roskilde Katedralskole i 1930. Som ung gymnasieelev begyndte Bredsdorff at interessere sig for kulturradikalismen og socialismen. Han fortsatte sine studier på Københavns Universitet, hvor hans læste dansk og engelsk og interesserede sig især for litteratur. Han var opvokset i et grundtvigiansk miljø, men allerede i studietiden i 1930, hvor han var medlem af Studentersamfundet, var han blevet politisk interesseret. Gennem sit bekendtskab med den senere fremtrædende politiker Frode Jakobsen (1906-97), som dengang var revolutionær socialist, meldte han sig i 1932 ind i Danmarks Kommunistiske Parti (DKP).

 

I november 1932 deltog Bredsdorff i et møde med den sovjetiske topkommunist, den højt begavede, men kontroversielle Lev Trotskij (1879-1940), som han også mødte ved en privat studentersammenkomst. Bredsdorff var også aktiv i Kommunistisk Studenterfraktion til 1935, hvor han derefter fra 1935-39 blev eneste kommunistiske medlem af bestyrelsen for Frisindet Kulturkamp. I 1934 opholdt Bredsdorff sig i England, hvor han fik kontakter dels til den engelske arbejderleder Tom Mann og til forfatteren og pacifisten Bertrand Russell (1872-1970), som inviteredes til at komme og holde foredrag i Danmark. Dette år var Bredsdorff også med til at danne Ungdomsfronten mod Krig og Fascisme, og året efter besøgte han Sovjetunionen, som han i lighed med så mange andre danske kulturradikale og kommunister nærmest beundrede grænseløst og overhovedet ikke kunne se noget negativt ved.

 

Bredsdorff var altid en flittig forfatter og skribent, som bl.a. skrev for DKP’s dagblad Arbejderbladet. I sommeren 1937 mødte og interviewede han den amerikanske forfatter John Steinbeck i København. Det førte til, at Bredsdorff i 1942 skrev den første større sammenhængende bog om Steinbecks forfatterskab. Bogen udkom i 1943. I 1948 blev Bredsdorff cand.mag. og året efter ansat som adjunkt ved Vordingborg Seminarium – foreløbig, for den aktive mand havde travlt med sin videre karriere.

 

I mellemtiden var der sket det i august 1939, at Nazi-Tyskland havde indgået en ikke-angrebspagt med Sovjetunionen, hvilket chokerede Bredsdorff så meget, at han overvejede at melde sig ud af DKP, men hans nære ven, kommunisten og forfatteren Peter P. Rohde ( 1902-1978), talte ham fra det. Bredsdorff havde dog fået nok af sovjet-kommunismen i vinteren senere samme år, hvor han som følge af Sovjets angreb på Finland meldte sig ud af DKP, som støttede alt, hvad Sovjetunionen foretog sig. Under tyskernes besættelse af Danmark var Bredsdorff aktiv i modstandsorganisationen Frit Danmark, og på opfordring af modstandsmanden, kommunisten Børge Houmann, rejste Bredsdorff i 1942 omkring i Danmark og oprettede lokale Frit Danmark-grupper, og han oprettede selv en gruppe i Vordingborg. Fra juni 1943 til oktober 1944 var Bredsdorff Frit Danmarks sekretær i Jylland med hovedsæde i Aarhus. Imidlertid var Gestapo kommet på sporet af Bredsdorffs illegale virksomhed, hvilket førte til at han i 1943 måtte gå under jorden, hvilket vil sige, at han forlagde residensen til København, hvor han fik til opgave at hjælpe Mogens Fog (1904-1990) i Frit Danmarks hovedledelse. Kort tid efter blev Fog arresteret af Gestapo, hvorefter Bredsdorff sammen med Kate Fleron (1909-2006:  Kate Fleron findes grundigt omtalt senere i min selvbiografi) blev udnævnt til redaktør for hovedudgaven af det illegale blad Frit Danmark. Ved siden af var Bredsdorff også midlertidig leder af modstandsorganisationen Frit Danmark, nemlig medens Mogens Fog sad arresteret, for resten i Shellhuset i Kampmannsgade i København, sådan som tidligere beskrevet under omtalen af englændernes bombeangreb på Gestapos højborg den 21. marts 1945.

 

Frit Danmark fortsatte med at udkomme efter befrielsen med Kate Fleron og Bredsdorff som fastansatte redaktører. I de første år efter befrielsen havde bladet et imponerende oplag på 70-75.000 eksemplarer.

 

Mærkværdigvis meldte Bredsdorff sig atter om end kortvarigt ind i DKP efter Danmarks befrielse i 1945, men allerede i 1946 meldte han sig ud igen, hvorefter han rejste til England, hvor han blev ansat som Queen Alexandra Lecturer ved University of London, hvor han var til 1949. Derefter var han lecturer in Danish ved Cambridge University 1949-60 og sluttelig  Reader in Scandinavian Studies and Head of Department samme sted 1960-79.

 

Men Bredsdorff havde svært ved at slippe sin drøm om det kommunistiske samfund, men nu mente han, at drømmen blev realiseret i Maos Kina. I 1955 og 1956 besøgte han dette store land og skrev en bog herom med titlen Kinas vej (1957), hvori han giver udtryk for sin uforbeholdne begejstring over Maos værk. Bredsdorff opgav da heller ikke sit engagement på den politiske venstrefløj, hvor han var aktiv på flere måder, bl.a. i den engelske kampagne Campaign for Nuclear Disarmament. 1982-85 var han formand for Komiteen for Palistinensisk-Israelsk Sameksistens og for foreningen Dialog 1987. I 1983, 1984 og 2000 udgav Bredsdorff sin selvbiografi i tre dele, nemlig Min egen kurs, Mit engelske liv og Højskolebarnet.

 

Under sin tid i England udførte Bredsdorff et omfattende pædagogisk og litterært arbejde, bl.a. bidrog han med flere digre værker om H.C. Andersen og dennes forfatterskab. 1975 udgav han bogen Hans Christian Andersen – the story of his life and work 1805-75. 1987 fulgte bogen Hans Christian Andersen: an introduction to his life and works.

 

Herhjemme havde Bredsdorff allerede i 1951 fået udgivet bogen H.C. Andersen og Charles Dickens – Et Venskab og dets Opløsning, og i 1954 udkom bogen H.C. Andersen og England, som er en grundig skildring af Andersen forhold til England og til engelske og  skotske forfattere. Man må konstatere, at Elias Bredsdorff i og med sine bøger om H.C. Andersen har bidraget væsentligt til H.C. Andersen-forskningen. Det var altså ikke en hr-hvem-som-helst, Gribskovlejren havde besøg af mandag den 11. juni 1956. Bredsdorff var i øvrigt blevet dr.phil. ved Københavns Universitet i 1964, medlem af Videnskabernes Selskab i 1975, og næstformand i Dansk Forfatterforening i 1983.

 

Den amerikanske film; Helvede venter (1946, original titel Angel on my Schoulder) med Claude Rains (1889-1967), Paul Muni (1895-1967) og Anne Baxter (1923-1985). En fantasifilm om en aftale mellem djævlen og en død mand, sådan som beskrevet i kulturprogrammet. Filmen var en uafhængig produktion af Charles R. Rogers og David W. Siegel og blev instrueret af Archie Mayo (1891-1968). Filmen hed oprindelig Me and Satan, men producenterne mente ikke, at publikum ville se en film om djævlen, hvorfor titlen blev ændret.

 

Fodboldkampen torsdag d. 28. juni 1956 mellem nægternes udvalgte fodboldhold og et hold CF’ere fra Civilforsvaret, Hillerød, har jeg ingen specielle kommentarer til, idet fodboldspil ligger mig fjernt. Men interessant har kampen sikkert været for de tilstedeværende fodboldfans. Enhver sin interesse og gudskelov for det.

 

Mandag d. 2. juli 1956 vistes den danske spillefilm ”Café Paradis” (1950), en film om det for mange mennesker alvorlige alkoholikerproblem. Filmens drejebog er skrevet af forfatteren Johannes Allen og instrueret af dansk films mest kunstneriske makkerpar, Bodil Ipsen som personinstruktør og den garvede filminstruktør Lau Lauritzen jun., som også mestrede den filmtekniske side af filmproduktion. I hovedrollerne ses to af dansk films mest berømte skuespillere: Poul Reichhardt (Carlo Jensen) og Ib Schønberg (Christian Birger), godt bakket op af følgende dygtige skuespillere: Ingeborg Brams (Ester, Carlos kone), Else Højgaard (Agnes, søster til Ester), Karin Nellemose (Rita, Birgers kone), Agnes Thorberg-Wieth (Birgers mor), Johannes Meyer (Spritter-Mads), Søren Weis (”Lille Fyr”), Jørn Jeppesen, Inge Hvid-Møller (Nora), Asbjørn Andersen (Dr. Olaf Martin), Lau Lauritzen og Aage Fønss.

 

Filmen, som er meget mere end ”udmærket”, er en dybt tragisk film, som begynder med, at to unge piger finder en død mand på en bænk i en af byens parker. Liget bliver bragt ind på hospitalets lighus, og her kan politiet oplyse, at den døde mand er en gammel kending, som flere gange har været indsat i detentionen for beruselse. Politiet henvender sig til mandens stamværtshus, Café Paradis, hvor servitricen Nora fortæller, at manden var stamgæst og kom der så godt som hver eneste dag. Spritter Mads kan supplere med at fortælle, at Birger til at begynde med ”var meget stor i slaget overfor de andre stamgæster”. I et tilbageblik (flash back) beretter filmen derefter om den sørgelige skæbne, som er overgået den nu afdøde direktør, Christian Birger (Ib Schønberg), som havde været prokurist i skotøjsfabrikken ”Britka”, men tragtede efter den mere avancerede stilling som firmaets direktør. Imidlertid har mange repræsentationsfrokoster – sammen med presset fra hans ambitiøse kone, for at højne deres sociale niveau - gjort ham så afhængig af spiritus, at han drikker umådeholdent. Birger opsøger derfor sin gamle skolekammerat Dr. Olaf Martin, der råder ham til at stoppe drikkeriet, inden det går helt galt. Ved et påfølgende bestyrelsesmøde, hvor Birgers videre vej mod toppen som direktør skal afgøres, er hans nerver imidlertid blevet så tyndslidte, at han må have noget at drikke, for at kunne klare mødet med firmaets bestyrelse. Birger bliver temmelig beruset og under sin tale giver han bestyrelsesmedlemmerne det glatte lag, hvilket forståeligt nok gør disse opbragte og vrede, hvorfor han bliver bedt om at forlade middagen.

 

I den følgende tid turnerer Birger først gennem de finere barer, for til sidst at ende i "Café Paradis". Han er flyttet hjem til sin mor, hvor han får et sammenbrud og bliver indlagt på en psykiatrisk afdeling, hvis overlæge, Olaf Martin, imidlertid stiller sig tvivlende over for, om han vil kunne klare sig. Birger er nu så nedbrudt, at han må supplere sit daglige kvantum spiritus med sprit, hvilket medfører, at Nora smider ham ud af "Café Paradis". Birger vandrer derfra trøstesløst gennem slud og sne til sin bænk i parken, hvor han lægger sig for at hvile, med det resultat, at hans forpinte krop i nattens løb giver op og Birger dør. Det er her, de to unge piger finder ham næste morgen.

 

Filmen har en sidehandling med den ligeledes alkoholiserede, men nu afvænnede Carlo Jensen, som efter et ophold på en afvænningsklinik, som har kostet ham hans ægteskab, er vendt tilbage til stamværtshuset, hvor han genoptager sit drikkeri. Han forsvarer den afdøde direktør med, at det var denne der gav ham hans gamle job tilbage.

 

Skuespillerpræstationerne i filmen var usædvanligt gode, nærmest mesterlige, især for Ib Schønbergs vedkommende, han, som hidtil mest havde været verdensberømt i Danmark som den trinde, glade, muntre og folkekære ”Ibbermand”.

 

Revyen ”Blåmanne-Sjov”

Hen på eftersommeren 1956 havde jeg og en god del af mine nægterkammerater i Gribskovlejren travlt med at stable en slags revy på benene. Revyen skulle i lighed med, hvad tilfældet havde været med syngespillet ”Genboerne”, opføres på scenen i Mårum Forsamlingshus, som vi jo efterhånden kendte ret godt.

 

Revyen blev kaldt ”BLÅMANNE-SJOV” og var et større arrangement, omtrent i lighed med opførelsen af ”Genboerne”, især fordi der blev indbudt betalende gæster udefra, hvilket vil sige nægternes familie, venner og bekendte, som havde tilmeldt sig på forhånd. Desuden adskilte denne forestilling sig ved, at der for første gang i Dramatisk Studiekreds’ historie medvirkede en aktør udefra, tilmed en ung kvinde, nemlig min søster Lizzie, der var ivrig akrobat og balletdanserinde. Hun havde ganske vist givet et nummer som balletdanser under festen efter opførelsen af ”Genboerne”, men i ”Blåmanne-Sjov” medvirkede hun direkte og optrådte i et par af kabaretens numre. Også denne gang arrangerede og iscenesatte jeg  forestillingen, men fik al nødvendig og beredvillig hjælp fra de af mine nægterkammerater, der på den ene eller anden måde var involveret i projektet. Foruden de tekster, der var skrevet af den musikalske lejrpoet, Mogens Jönsson, og hans omtrentlige navnefælle, Erik Jønsson, havde jeg også selv skrevet et par sketchses, ligesom jeg udførte et par af numrene i revyen.

 

Til forestillingen, som fik premiere lørdag den 11. august 1956, var der lavet en fast dekoration, som vistnok Ole Bjørnild var mester for, og desuden en større rekvisit i form af en let formindsket og stiliseret sporvogn, som transporterede nogle af de medvirkende ind og ud af scenen. Det var min idé, og den skyldtes så vidt jeg husker, at der var brug for den i et af indledningsnumrene, nemlig i Storm P.s dialog ”FART”, der blev fremsagt af Birger Guy og Hans Vogsen. Når det lige præcis var en sporvogn, der skulle bruges, havde det noget at gøre med musikken til de dansenumre, min søster Lizzie udførte i forestillingen. Dekorationen skulle nemlig forestille storbyen New York. Musikken var kendte amerikanske populærmelodier, som ”Good Night, Irene!”, ”It’s a Lovely Day today”. Til slut i forestillingen dansede Lizzie til titelmelodien til Chaplins film ”Limelight” (”Rampelys”).

 

De medvirkende nægtere var Erik Jønsson, Mogens Jönsson (”Jønss”), Birger Jarl Guy, Hans Vogsen, Andre Mogensen, Axel Ravnholdt Petersen (der som tidligere nævnt var fra Nakskov), Ole Kauffeldt, Børge Enrico Johnsson, Jens Jacobsen, Frede Jensen, Ib Andersen og Ole Bjørnild, samt mig selv. Og så min søster ikke at forglemme.

 

Den udmærkede, men trods alt noget primitive scene i Maarum Forsamlingshus, kom endnu engang til at danne ramme om en teaterforestilling, Denne gang for revyen ”Blåmanne-Sjov”, opført af Gribskovlejrens Dramatiske Kreds den 11. august 1956 kl. 20. Arrangementet med kaffebordene var stort set det samme, som ved opførelsen af ”Genboerne”.

 

Apropos min søsters medvirken i foreløbig to af Dramatisk Kreds’ forestillinger i Maarum Forsamlingshus, så hang dette dels sammen med, at hun vitterligt var en veluddannet danserinde, og dels med, at der jo ikke fandtes kvindelige militærnægtere, om end nok kvindelige soldater, dog ikke som værnepligtige, men som frivillige. Kvinder havde i øvrigt også vist sig at være gode frihedskæmpere herhjemme under besættelsen, og naturligvis også i andre besatte lande og i lande, som direkte var involveret i krigen, hvor kvinder desuden var i militæret, blandt andet i flyvevåbnet. Og i hvert fald var kvinderne på et tidspunkt i overtal på fabrikkerne, især på de fabrikker, som leverede til rustningsindustrien. Det sidstnævnte gjaldt både i Nazi-Tyskland og i England og USA.

 

Men at kvinderne kom ud på arbejdsmarkedet under krigen og fortsatte med det også efter krigen, havde dog intet med kvindernes ligestilling med mændene at gøre. Det skyldtes derimod flere andre og mere praktiske forhold, blandt andet, at familien havde svært ved at klare sig med kun én løn, især da ønsket om at få del i de nye forbrugsgoder steg kraftigt i løbet af 1960’-70’erne.

 

Salen i Maarum Forsamlingshus havde i denne sammenhæng en serverings-bar  bagest i salen. Bagtæppet fra ”Nægter-Sjaketten” var ophængt som pynt og for ligesom at skabe en art kontinuitet. Som det fremgår, fyldte rækkerne af dækkede kaffeborde hele den forholdsvise store sal.

 

Selve revyen indledtes med, at Erik Jønsson – ikke at forveksle med lejrpoeten Mogens Jönsson - på klaveret spillede et potpourri over de melodier, der var indlagt i forestillingen, og som sluttede med den i al fald på det tidspunkt meget kendte og populære melodi til gøngemarchen i teaterstykket ”Gøngehøvdingen”. Til revyen var der blevet skrevet en gendigtning på samme melodi som teksten til ”Hvad en gønge er...”, der jo oprindelig stammede fra det nævnte teaterstykke. Det var mig selv, der skrev gendigtningen, idet jeg jo kendte både tekst og melodi fra min tid som statist i forestillingen på Nørrebros Teater i 1953.

 

Desværre opbevarer jeg kun kladden til de to første vers, som imidlertid lyder sådan:

 

(Solo:) Hvad en nægter er

og hvor han kommer fra

skal vi melde jer

om I vor sang vil ha’.

For sin stand kæmper han

som en tapper mand.

(Kor:) Søvnig og uoplagt

en ærlig nægter går

med glæde til sin vagt,

ta’r sin fordømte tørn,

nu gælder det at slide, lille børn.

Stormer op, når klokkerne kalder,

vågner eller knaldes.

Udkørt og overtræt,

det må det store folk forstå,

helst vi stadig lå.

(Solo:) Hvad en nægter gør

kan ej beskrives kort.

Vi forsøge bør

om end det synes hårdt.

Ud i skov vandrer han

som en blåklædt mand.

(Kor:) Søvnig og uoplagt

i mudret grøftevand,

han sviner til sin dragt,

arbejder ved sit skur,

mens Ellebæk ta’r sig en stille lur,

holder op, når mørket sig sænker,

fri for dagens lænker.

Udkørt og overtræt,

det må det store folk forstå,

helst vi osse lå.

 

Der var som sagt flere vers i Nægtersangen, men da manuskriptet desværre er gået tabt, ser jeg mig ikke i stand til at bringe hele sangen. Det ovenfor gengivne uddrag af teksten til ”Nægter-sangen” nr. 2, giver imidlertid et ganske godt indtryk af den selvironi og humor, der prægede og karakteriserede de fleste nægteres opfattelse af deres egen situation.

 

En af flere dekorationer, der havde været ophængt på væggene i Maarum Forsamlingshus i forbindelse med opførelsen af revyen ”Blåmanne-Sjov”, blev genbrugt. Den muntre tegning og tekst var tegnet og skrevet af Ole Bjørnild. Endnu en af de dekorationer, der også var ophængt på væggene i Maarum Forsamlingshus i forbindelse med opførelsen af revyen ”Blåmanne-Sjov”. Den muntre tegning og tekst var igen af Ole Bjørnild.

 

Men som sagt, var det mig, der stod for arrangementet, opsætningen og iscenesættelsen af revyen ”Blåmanne-Sjov”, der ligeledes som nævnt indledtes med ”Nægter-sangen”, som blev sunget af 4 af de mandlige medvirkende, iført ”Blåmanne-dragt” og hver især ”bevæbnet” med henholdsvis skovl, spade, hakke og greb. Der var i det hele taget tale om et temmelig broget underholdningsprogram, men dog med både hoved og hale, alvor og – nok mest sjov.

 

Selv havde jeg blandt andet også kreeret to klovner, Alfredo og Fernando, og skrevet teksten til nogle klovne-entréer, som henholdsvis havde titlerne ”Løvepulver”, ”Forårskåd” og ”Jeg fisker!”. Selv spillede jeg – jeg havde nær sagt selvfølgelig – klovnen ”Fernando”, som havde de fleste replikker. Alfredos rolle blev spillet af  nægteren Hans Vogsen, og han gjorde det fortrinligt og fyldte sin rolle godt ud.

 

Programmet bestod af indledning og omkring en snes numre, samt en finale. Hvert nummer blev præsenteret og indledt af Mogens Jönsson, som klarede den krævende opgave med bravour. Afviklingen af de enkelte numre var arrangeret sådan, at det ene nummer gled næsten umærkeligt over i det næste, så der ikke opstod mere eller mindre ufrivillige og pinlige pauser. Det forhåbentlig sjove og morsomme, i bedste fald satiriske, viste sig allerede i dialogen ”Fart” af Storm P., som handler om to sporvejsarbejdere, der er ved at slibe skinner. De to blev spillet af Birger Guy og Hans Vogsen.

 

Storm P.s dialog ”Fart på!” mellem to københavnske skinnearbejdere, der giver sig mere end god tid til arbejdet. Det er Hans Vogsen og Birger jarl Guy, som begge var velegnede til rollerne, for de tog sig også i det virkelige liv god tid til at udføre det arbejde, de var eller blev sat til.

 

Nummeret med de to københavnske skinnearbejdere, som bestemt ikke havde travlt med at ”skinne” sig, vakte stor jubel, og naturligvis ikke mindst på grund af Storm P.s meget morsomme, finurlige og lettere satiriske tekst. De bliver afbrudt af en sporvogn – naturligvis en attrap fremstillet til formålet – som kommer kørende ind på scenen fra højre og kører ud mod venstre, hvorefter de to arbejdere hanker op i slibeapparatet og går ud af scenen til højre.

 

Derefter fulgte et lidt specielt dansenummer, som indledtes med, at sporvognen atter kommer ind på scenen, denne gang fra venstre, og gør holdt. Tre sorte, elegant klædte mænd stiger ud og der ringes afgang, hvorefter sporvognen kører ud af scenen til højre. De tre mænd giver sig derefter til at synge til melodien ”Good Night, Irene!”, idet min akrobatik- og ballet-trænede lillesøster, som på det tidspunkt var bare 15 år, danser ind på scenen. Musikken slår derefter over i ”It’s a lovely Day today”, som samtidig også synges af de tre sorte mænd. Min søster gjorde senere karriere i udlandet, specielt i USA, hvilket vi skal høre om senere. Det var første gang i min tid som Gribskovlejrens Dramatiske Kreds’ forestillinger, at der forekom en kvindelig medvirkende, idet der som formentlig bekendt ikke var kvindelig værnepligt og derfor heller ikke kvindelige militærnægtere. Men min dygtige og ambitiøse søster lod sig overtale til at udgøre ”det skønnes element” midt i al mandehørmen, som de fleste af os fik nok af i hverdags-trummerummen i lejren.

 

I revyen ”Blåmanne-Sjov” dansede den da 15-årige Lizzie Rasmussen blandt andet til sangen ”It’ a lovely Day today”. Hun havde da danset ballet og dyrket akrobatik siden hun var omkring 3-4 år. Det skyldtes, at vores mor var danseentusiast og senere danselærerinde, og som sådan syntes hun også, at hendes eneste datter skulle lære dans, suppleret med akrobatik for smidighedens skyld. Min kære søster gjorde senere professionel karriere i Europa, Canada og USA, sidstnævnte sted særligt i Hollywood og i endnu højere grad i Las Vegas.

 

Selv var jeg jo med mine dengang 27 år i min grønne ungdom, midlertidigt uden hageskæg, men med vandkæmmet hår, hvid skjorte med slips, og mørke benklæder. Hvorfor jeg under min optræden gestikulerede så voldsomt, skyldtes nok, at jeg gerne ville understrege og dramatisere indholdet af den skæmtsomme vise ”Eva var så vidt jeg ved, ret en listig taske”. Jeg stod tæt på sufflørkassen, hvorfra jeg kunne høre sufflørens stemme, formentlig for det tilfælde, at jeg skulle glemme teksten – hvad jeg nu ikke gjorde.  Så var det altså blevet min egen tur til at optræde solo, og dertil havde jeg valgt at fremsige et muntert og vel nærmest satirisk eller ironisk digt med titlen ”Eva var, så vidt jeg ved, ret en listig taske”. Mit oprindelige hageskæg havde jeg som nævnt for længst barberet væk, så mit ansigt lignede en renvasket barnenumse, og slipset, som dengang endnu var obligatorisk, når man skulle og ville være velklædt, blev bundet så godt det lod sig gøre, men det var som sædvanligt lidt af et problem, at få slipseknuden til at blive lige og anbragt ordentligt. Desuden flagrede slipset under min gestikulerende optræden.

 

Den vittige og finurlige tekst til det nævnte digt, hvis forfatter og komponist desværre er ukendte, lyder i sin fulde længde sådan:

 

Eva var, så vidt jeg ved,

ret en listig taske.

Det er hendes skyld,

vi må her i synden traske.

Skønt hun vidste, det var galt,

fik hun Adam overtalt

til at ta’ et ævle,

derfor blev vi dævle.

Slangen hang i træets top,

Tænkte på skandale.

 

Så den kvinde, ren og skær,

logred’ med sin hale.

Råbte efter hende: ”Pst! –

Eva! Ser du ævlet hist,

tør du pille ve’et.”

Eva svared’ flux på stand:

”Jeg er ikke bange.”

Rask hun rækker hånden frem

Ævelet at fange.

Rutsch, der rev hun ævlet a’.

Adam sagde: ”Nå-da-da,

put det i din lomme.

Jeg ser Vor Herre komme.

Eva svared’: ”Spis min ven.” –

Adam var beleven.

Han sa’: ”Après Vous, Madame,

De har ned det reven.”

Eva rask af ævlet bed,

resten ned i Adam gled,

og fra rene engle

bleve de til bengle.

Men se, sagen var nu den –

de fik mavepine.

Slangen, denne falske ven,

ga’ sig til at grine.

Ind i haven foer de flux,

blade rev de af en bux,

hvoraf hun bælter laver

til sin og Adams maver.

Herren henimod dem sprang:

”I har ondt i maven –

ævlet har I ådt, som hang

hist på træ’t i haven.

Jeg kan ikke ha’ jer mer,

I kan gå til Lucifer.

Jeg kan ej engle have,

som har dårlig mave.

 

Efter dette muntre intermezzo, som høstede et vist bifald, fulgte en dialog mellem Andre Mogensen og Axel Ravnholdt Petersen, men hvad den gik ud på, husker jeg ikke, og desværre har jeg ingen papirer, der kan fortælle, hvad det drejede sig om. Så kom Ole Kauffeldt ind og fremsagde digtet ”Jyderup”, som blev overlappet af Axels entre med et fløjte-nummer á la Roger Whitaker, en engelsk sanger, der på det her omhandlede tidspunkt især blev verdenskendt for sin virtuose evne til at fløjte på helt speciel og original måde til sit eget guitarakkompagnement. Axels fløjteri kunne selvfølgelig ikke måle sig med den professionelle Whitaker, men han kom dog tæt på og fik stor applaus af det veloplagte publikum, som hovedsagelig bestod af militærnægtere og disses familier, venner og bekendte.

 

På et tidspunkt i forestillingen  kunne Børge Haakansen og Ole Kauffeldt ses på scenen, idet de synger ”Tossesangen”, men desværre husker jeg ikke, hvem der har skrevet den lettere satiriske tekst og komponeret melodien. Men morsom var sangen, ikke mindst i Ole og Børges fremførelse.

 

Nu var tiden inde til den første klovne-entré, der dog kun drejede sig om, at de to klovner, Alfredo (Hans Vogsen) og Fernando (Harry Rasmussen), blandede sig i Jönss’ præsentation af det følgende nummer, som viste en kappeklædt poet i skikkelse af Birger Guy komme ridende ind på hesten Pegasus, som han bad Jönss om at holde i tømmen, mens han selv læste op af ”P. Sørensen Fugholm”s herlige vrøvlevers. Hvis jeg ikke husker galt, så var det digtet ”Det tusser”, Guy gav alle sine evner som oplæser. Her skal blot gengives de to første af 10 vers, for at læseren kan få et lille indtryk af digtets indhold og specielle karakter:

 

Henaf Aften, naar det tusser,

er det Digtningstimen slar.

Alle min Pegasusser

Poesiens Geniusser

ved min Side Sæde ta’r.

Naar det tusser, naar det tusser,

gaar min Fantasi paa Flugt

over Aandens Kaukasusser,

over Niler og Indusser,

ind i Himlen lige lugt.”

 

Når det ”tusser” betyder selvfølgelig, når tusmørket falder på. Men som det i øvrigt fremgår af dette og andre digte af Fugholm, så forholder han sig frit til korrekt stavning af ord, og skriver ofte disse, som de udtales i daglig tale. Det hedder jo f.eks. ikke ”Digtningstimen slar”, men ”Digtningstimen slår”, men han skriver slar, for at få det til at rime på ”ta’r”. Det hedder jo heller ikke ”ind i Himlen lige lugt”, for lugt har jo med dufte at gøre, hvorimod ”ind i Himlen lige lukt” betyder lige ind i himlen uden forhindringer. For resten er P. Sørensen Fugholm et pseudonym for daværende journalist ved Berlingske Tidende og B.T., forfatteren Per Barfoed (1890-1939), en broder til Viggo Barfoed (1895-1948).

 

Sidstnævnte var ligeledes journalist ved Berlingske Tidende og leverede i mange år dagens kommentar på vers på avisens bagside under pseudonymet ”Ærbødigst”. Efter oplæsningen besteg Guy med passende værdighed sin væle ganger Pegasus og red under stor applaus ud af scenen igen. Den ellers så ’distingverede’ og lidt reserverede Guy viste sig ved lejligheder som denne, at være i besiddelse af både humor og vid.

 

Den nævnte Pegasus var, så vidt jeg husker, kreeret af Ole Bjørnild, og lavet sådan, at hesten vistnok kunne stå på egne stive ben. Denne Pegasus var helt speciel og så grotesk lavet, at publikum lo alene af den grund. Samtidig var Birger Guy en fortræffelig oplæser, dog knapt så god en rytter!

 

Umiddelbart efter fulgte et sangnummer med omkvædet ”Så hvorfor sku’ vi ikke være glade”, fremført af, ja, hvem? – Jo, ingen ringere end opera-elskeren Børge Enrico Johnsson himself. Han var en stor beundrer og ligefrem tilbeder af operastjernerne Maria Callas og Joan Sutherland, men havde også sans for mere jordnære viser, som eksempelvis den, han på overraskende god måde sang ved denne lejlighed.

Derefter fulgte revyens første egentlige klovne-entré, som havde titlen ”Løvepulver”, og tænk, jeg havde selv skrevet dialogen mellem Alfredo og Fernando, - for øvrigt også teksten til de andre klovne-entréer - men kan desværre ikke huske, hvad den her nævnte handlede om! Og uheldigvis har jeg ikke længere det manuskript, som jeg havde skrevet i den anledning. Men med en vis resignation skal det dog siges, at digtekunsten nok ikke er gået glip af noget mesterværk af den grund. Beskedenhed var og er jo som bekendt en dyd, i hvert fald i henhold til dydige og moralske mennesker.

 

Nu fulgte et absolut overraskede dygtigt udført tryllenummer, som Frede Jensen, der i sit civile liv var uddannet frisør og i sin fritid amatør-illusionist, tidligere havde optrådt med rundt omkring i Jylland, hvor han boede i Odder. Frede var et usædvanligt venligt og behageligt menneske, og dertil både vittig og humoristisk samt ikke mindst en virkelig god amatørskuespiller, som var med i alle de stykker, jeg satte op i vores fælles tid i Gribskovlejren. I et af sine tryllenumre blev Frede i øvrigt assisteret af Jönss og Lilli Krogh, gift med den ligeledes meget dygtige amatørskuespiller Jørn Krogh, som i sit private liv var tandtekniker, og da han kunne virke lidt forbeholdende og dydsiret, fik han derfor meget hurtigt efter sin ankomst til Gribskovlejren påhæftet øgenavnet ”Tante Knik”.

 

Derefter fulgte først en duo-dialog, ”Vi er et par store idioter”, mellem Ole Kauffeldt og Børge Haakansen, og derefter en kras monolog, ”Vinden blæser den forkerte vej”, fremført med den fornødne alvor og patos af Ib Andersen.

 

Nu fulgte nummeret ”Forårskåd” med klovne-duoen Alfredo og Fernando, der denne gang spillede op til Lizzie, som sad på en bænk på scenen og læste i et ugeblad, og i øvrigt ikke lod sig distrahere og forstyrre af de to klodsmajorers kluntede og indbyrdes konkurrerende og fjollede kurmageri til hende. Nummeret endte med, at de to spasmagere opgav og skuffede forlod scenen, idet den ene gik ud til venstre og den anden ud til højre.

 

Nu var tiden inde til den helt store og lidt onde satire. Lejrpoeten Mogens Jönsson havde skrevet en morsom sketch med titlen ”Lapper til gummistøvler”, der var en bidende og kras satire over Indenrigsministeriets noget specielle forhold til militærnægterne. Sketchen indeholdt i alt 5 roller: Ministeren, hans sekretær, et ministerialbud og to militærnægtere. Rollerne blev henholdsvis udført af Jönss selv som ministeren, men hvem, der spillede de andre roller, husker jeg ikke længere, bortset fra at ministersekretærens rolle blev spillet af Ole Bjørnild og ministerialbudet af Børge Haakansen.

 

Efter denne krasse satire over nægternes situation, fulgte nu en gentagelse af sangen ”Med min hakke, min skovl og min spade”, som vi tidligere havde brugt i kabaretten ”Nægter-Sjaketten”. Den blev sunget af Ole Kauffeldt, Ib Andersen og Ole Bjørnild, som fik stort bifald. Ib Andersen var med denne gang, i stedet for mig, som jo havde været medsanger, da sangen blev sunget i ”Nægter-Sjaketten”- Det skyldtes simpelthen, at jeg havde for meget andet at se til i forestillingen og ganske enkelt ikke kunne overkomme mere. Ib Andersen var for øvrigt en ganske god sanger, faktisk bedre end mig.

 

Så var det igen tid til en klovne-entré med Alfredo og Fernando. Den hed ”Jeg fisker!”.  Herunder sad Fernando oppe på stoleryggen med fødderne solidt plantet på stolesædet, mens han havde linen fra en fiskestang sænket ned i en kande med vand. Fra denne entre husker jeg kun, at Alfredo interesseret spørger: ”Hva’ laver du?”. ”Jeg fisker!”, svarer Fernando. Alfredo: ”Fanger du no’et?”. ”Neiii!”, svarer Fernando. ”Hvorfor ik’?”, fortsætter Alfredo. ”Nej, for der er jo ik’ no’en fisk i vandfadet, din torsk!”, konstaterer Fernando triumferende. ”Hvorfor sidder du så å’ fisker?”, ville Alfredo vide. ”For at få tiden til at gå, indtil næste nummer er klar, kvajpande!” – Replikskiftet udløste forståeligt og forventeligt nok en ganske pæn applaus fra salens fuldtallige publikum.

 

Klovne-nummeret tjente som sagt af klovnen Fernando kun det formål, at få tiden til at gå, indtil der var blevet gjort klar bag fortæppet til næste nummer. For at skabe en glidende overgang til det følgende nummer endte klovne-entréen derfor med, at konferencier Jönss kom ind på scenen og jog de to dummernikker ud. Derefter gik han hen og stillede sig forrest på scenen ved sufflørkassen, hvorfra han gjorde sig klar til at præsentere næste nummer på programmet.

 

De to gennemgående klovne i revyen ”Blåmanne-Sjov 1956” var Hans Vogsen som klovnen Alfredo, og siddende på en stoleryg med fiskestangen Harry Rasmussen, altså mig, som klovnen Fernando. Jeg har siden min tidligste barndom altid elsket klovne, for deres groteske mimik og falden-på-halen komik. De mindede mig om humoren og komikken i blandt andet Walt Disneys korte tegnefilm.

 

Efter at de to klovner havde forladt scenen og publikum var faldet til ro efter applausen over den muntre klovne-entré, præsenterede Jönss nu med højtideligt dyster stemme aftenens mest alvorlige nummer. Idet han atter forlod scenen, slukkedes alt lys, også rampelyset. Det var forestillingens mest seriøse del, som publikum nu skulle overvære, nemlig monologen ”Jack O’Merry!”, som blev fremsagt af Karl Nørmark. Til denne dystre scene var der blevet lavet en speciel og meget dramatisk dekoration, som forestillede en stiliseret slagmark med en død soldat, der hænger i pigtrådsspærringen. Der indledtes med fuldstændigt mørke på scenen, idet der tonedes op for komponisten Saint-Saëns ”Dance Macabre” og samtidig tændtes for lyset fra et spotlight, der kastedes lige mod den døde soldat i scenens baggrund. Derefter rettedes lyset mod Nørmark, som stod i forgrunden, hvor han med indigneret og anklagende røst fremsagde digtet, vistnok af den norske digter Nordahl Grieg, der bl. a. indeholdt linjerne: ”Død på ærens vide marker – uden sans for kroppens krav, kulet ned med tyve andre – i en såkaldt fællesgrav.”

 

Det var stærke sager, som skabte fuldkommen stilhed i salen og fik det til at gyse i tilskuerne. Men stemningen blev straks efter mildnet, idet mellemtæppet blev trukket for og rampelyset atter tændt, samtidig med at min smukke søster, med sin helt professionelle balletdans, dansede ind på scenen til tonerne af den dejlige titelmelodi fra Chaplins film ”Rampelys”. Hun afsluttede sin dans med at knæle i scenens forgrund, medens den propfyldte sporvogn endnu engang kørtes ind på scenen i dennes baggrund, og hvorefter alle øvrige medvirkende personale steg ud og tog opstilling i række foran sporvognen. Lizzie gjorde derefter nogle dansetrin tilbage og stillede sig foran de andre. Sluttelig kom Fernando og Alfredo ind fra hver sin side og tog Lizzie i hver sin hånd, idet de gik frem mod scenens forkant, fulgt af de bagved stående, hvorefter alle bukkede til publikums begejstrede klappen.

 

Apropos Chaplins ”Rampelys”, så havde denne herlige film haft Danmarks-premiere  år tidligere, nemlig 2. oktober 1953 i den københavnske storbiograf ”World Cinema”, der i vinterhalvåret havde til huse i Cirkusbygningen.

 

Så længe efter erindrer jeg ikke, hvor lang pause, der var midt i forestillingen ”Blåmanne-Sjov”, for det fremgår ikke af den oversigt over numrene og disses rækkefølge, som jeg i sin tid selv udarbejdede som et led i iscenesættelsen. Men forestillingens omfang og længde taget i betragtning, må det vel have drejet om 25-30 minutter. Og der var i hvert fald arrangeret en form for udskænkning i den udmærkede bar i salens bageste del i den anledning. Det er der i hvert fald et par af de fotos, jeg har fået mulighed for og lov til at bruge, som mere end antyder.

 

I pausen og efter forestillingen kunne tørstende  gæster søge hen til baren, over hvilken der hang et skilt med teksten ”Besøg Blåmanne Bar”. Bag ved et af de hvide borde i salen sad Svend Poulsen, Knud Krøjer og vistnok Aksel Petersen. Bag vedet af bordene kunne man se Mogens Jönsson, som sad der med en bajer i sin venstre hånd, som han hviler på bordkanten. – Under oprydningsarbejdet dagen efter, kunne man især se en tydeligt træt og formentlig også lettere beruset nægter, Per Laursen, sidde bag et bord med tomme eller delvis tomme øl- og sodavandsflasker.

 

Det er heller ikke meget, jeg husker fra festen i forsamlingshuset efter forestillingen, og jeg har desværre ikke længere nogen papirer, der kan hjælpe på min hukommelse. Dog erindrer jeg, at der var et stort publikum og at forestillingen og det øvrige arrangement blev en succes.

 

Men det var unægtelig et stort skår i min glæde herover, at mit ægteskab var forlist og at mine to mindreårige børn, Jan og Annette, til en vis grad havde mistet deres biologiske far, som tilmed elskede dem af hele sit hjerte og sind. Det var derfor med en glæde iblandet sorg, der konstant hvilede over mit sind i de dage, at jeg kunne se tilbage på endnu en teatersucces.

 

Desværre ejer jeg selv kun ganske få af de fotos, der blev taget i forbindelse med opførelsen af ”Blåmanne-Sjov”, og heraf er de fleste gengivet i min selvbiografi. Men oprindelig eksisterede der en større samling fotos fra denne forestilling så vel som fra ”Genboerne” og senere ”Det lille Thehus”, men det store album, hvori billederne var klæbet ind, er uheldigvis gået tabt. Til gengæld har min gamle nægterkollega, nu fhv. revisor Ivar Nielsen, været så uhyre hjælpsom at stille sin samling af fotos fra vores fælles tid i Gribskovlejren frit til min rådighed, hvilket er en gevinst for min selvbiografi, og som jeg skylder ham stor tak for.

 

Underholdning i Gribskovlejren

I den første del af min tid i Gribskovlejren virkede det, som om Kulturudvalget var lidt sløvt og at der ikke rigtig skete noget på det kulturelle område. Derfor tog jeg initiativet til  selv at holde et par foredrag om emner, som jeg kendte til, både af interesse og personlig erfaring, nemlig film og specielt tegnefilm. Sidstnævnte emne valgte jeg først og forberedte derfor foredraget, dels ved at skrive et synopsis, og dels ved at bestille gratis udlånte tegnefilm hos Statens Filmcentral, og dels låne mod betaling hos det private filmudlejningsfirma PILOT FILM. Filmene måtte nødvendigvis være i 16mm, for der var ikke råd til at anskaffe et 35mm tonefilmapparat, og ejheller at leje 35mm spillefilm, som kun blev udlejet af professionelle filmudlejningsfirmaer. Det var i øvrigt Kulturudvalgs-kassen, der betalte for de lånte film fra det private udlejningsfirma.

 

Desværre opbevarer jeg ikke længere det synopsis, jeg dengang skrev til foredraget, men jeg husker, at der var tale om en kortfattet gennemgang af tegnefilmens historie. Denne blev blandt andet illustreret med den franske tegnefilm Joie de Vivre (1933; ”Livsglæde”), hvis ophavsmænd var Anthony Gross og Hector Hoppin. Og, efter min egen mening nok så væsentligt, blev foredraget også illustreret med flere af ex-Disney-medarbejderen Ub Iwerks’ tegnefilm. Han havde produceret en hel række korte underholdningstegnefilm i farver i midten af 1930’erne. Derimod viste det sig ikke muligt, at vise eksempler på Disneys tegnefilm, fordi disse ikke var til hverken udlejning eller salg på 16mm.

 

Men nok så heldigt var det muligt at vise nogle fremragende eksempler på canadieren Norman McLarens eksperimenterende film, tegnet på selve filmstrimlen, såsom Begone Dull Care, Fiddle-de-dee, Blinkety-Blank og ikke mindst Neighbors, Den sidstnævnte film var dog en realfilm, men optaget med den såkaldte pixilation-teknik, hvormed man optager filmen i enkeltbilleder, men som forvises kontinuerligt, hvorfor kontinuerlig bevægelse opstår.

 

Der blev fremstillet en plakat til foredraget ”- Noget om TEGNEFILM m. demonstrationer og eksempler på forskellige former for tegnefilm v. HARRY ”MOTOR” RASMUSSEN”, som jeg holdt i Gribskovlejren mandag den 24. september 1956. Plakaten er designet og udført af min  gode ven, nægter Henning Larsen.

 

Men naturligvis kan man ikke sige, at de viste film var specielt repræsentative for tegnefilmhistorien, som rummer helt andre og langt flere væsentlige eksempler på tegnefilm fra tegnefilmens barndom og ungdom. Men det havde simpelthen ikke været muligt at fremskaffe den kategori af tegnefilm, som jeg kunne have ønsket. Alligevel var mit lydhøre publikum stort set taknemmeligt, eftersom formentlig de færreste af dem vidste ret meget om tegnefilmhistorie, og som desuden i nok så høj grad var tilfredse med, at få nogle morsomme tegnefilm at se, som især Ub Iwerks’ amerikanske underholdningstegnefilm.

 

Men som nævnt var nogle af Kulturudvalgsmedlemmerne seriøse folk, der tog begrebet kultur meget seriøst, om end der efter min personlige opfattelse var lidt slagside til socialistisk og kommunistisk politisk opfattelse af verden. Det vil jeg vende tilbage til om lidt.

 

Kulturudvalgsmedlem

Vistnok som en følge af mine aktiviteter med nægterbladet og nogle foredrag om film og tegnefilm, som jeg havde holdt hen på året 1955, blev jeg valgt som medlem af lejrens kulturudvalg. Det gav mig anledning til at arrangere nogle filmforevisninger af klassiske filmmesterværker, der var tilgængelige på 16mm film. Forevisningerne foregik ovre i fællessalen, i reglen mandag eller torsdag fra kl. 19 til ca. 21.

 

På et foto jeg har, ses Peter Schäffer, som på det tidspunkt var formand for Gribskovlejrens Kulturudvalg, stående ved den ende af Fællessalen, hvor indgangsdøren var, og som ses til højre for ham. Bag ham hænger en opslagstavle, hvor der øverst oppe står navnene: Felby og Harry, som var på valg som nyt kulturudvalgsmedlem. Der blev som nævnt ovenfor mig, der blev valgt, hvilket jeg naturligvis takkede jeg for. 

 

I den forholdsvis korte tid, jeg selv var medlem af Kulturudvalget, havde jeg en del problemer med at trænge igennem hos de seriøse udvalgsmedlemmer med mine seriøst mente forslag til underholdningsprogrammer. Men alene brugen af ordet ”underholdning” var nok til, at der blev rynket på næsen med en mine, som bedre end ord sagde, at sådanne forslag kom fra en åndsamøbe.

 

Heldigvis bakkede mange af de ’menige’ nægtere op om mine programforslag, hvorfor det derfor også i reglen lod sig gøre at gennemføre i hvert fald nogle af disse.

Men alt i alt betød det, at jeg naturligvis ikke var ene om at bestemme, hvilke film der skulle og burde vises for nægterne. Det var stort set lejrens intellektuelle kommunister, især med Peter Schäffer i spidsen, der i al fald en overgang dominerede kulturudvalget og dettes valg af programmer og film. Men al folket havde altså ment, at der skulle andre ’boller’ på ’suppen, og derfor havde et flertal stemt mig ind som kulturudvalgsmedlem.

 

Birger Guy var – naturligvis – allerede et af kulturudvalgsmedlemmerne, men som i høj grad konfliktsky holdt han meget lav profil overfor kommunisterne. Det gjorde jeg sådan set også selv, idet jeg aldrig indlod mig i politisk diskussion med nogen af dem, og jeg fik da trods alt også mulighed for at vælge de film og tegnefilm, og de foredrag og anden form for oplysning og adspredelse, jeg selv syntes var relevante. Så jeg var egentlig godt tilfreds med situationen.

 

Kulturens blomstring i Gribskovlejren

Der blev virkelig gjort noget af Gribskovlejrens Kulturudvalg, for at fremme nægternes kulturelle opfattelse. Medlemmerne af Kulturudvalget var jo seriøse folk, der tog begrebet kultur alvorligt, om end der efter min personlige opfattelse var lidt slagside til kommunistisk opfattelse af verden. I den forholdsvis korte tid, jeg selv var medlem af Kulturudvalget, havde jeg da også en del problemer med at trænge igennem hos de seriøse udvalgsmedlemmer med mine seriøst mente forslag til underholdningsprogrammer. Men heldigvis bakkede mange af de ’menige’ nægtere op om mine programforslag, hvorfor det derfor også i reglen lod sig gøre at gennemføre disse.

 

På forsiden af Kulturprogrammet 1956-57, som blev udsendt i Gribskovlejren i september 1956, kunne man se en kubistisk inspireret tegning på programmets forside, der synes at forestille en bargæst og muligvis en guitarist. Hvem der har tegnet forsiden, har jeg hverken nogen viden eller erindring om, for på det tidspunkt havde jeg ingen indflydelse på den slags opgaver. Men derimod nok på det filmprogram, der var blevet valgt i sæsonen 1. oktober 1956 til og med marts 1957.

 

Et godt eksempel på, hvad de dominante seriøse Kulturudvalgsmedlemmer kunne blive enige med sig selv og for resten også med lejrchef Elbæk om, hvad de ”ganske almindelige” nægtere af slagsen, burde høre af foredrag og se af film, finder man i det ”kulturprogram”, som blev duplikeret i samme format som nægterbladet, og som blev omdelt i lejren i september 1956.

 

Lad mig begynde med at nævne navnene på de mere eller mindre markante og kendte folk, de seriøse Kulturudvalgsmedlemmer havde valgt skulle komme og holde foredrag i lejren i den nævnte periode. Nævnt i kronologisk rækkefølge drejede det sig fra 1. oktober til 20. december 1956 om følgende personer:

 

Programsekretær ved Statsradiofonien: Jørgen Vedel Petersen, lejrleder Elbæk Petersen, højskoleforstander ved Ubberup Højskole, Arne Frandsen, sceneinstruktør ved Det kgl. Teater, Sam Besekow, forfatteren Hans Scherfig, forbundssekretær ved Danmarks Kommunistiske Ungdom (DKU), Poul Emanuel, og som repræsentant for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), Ejner Hovgård Christiansen, lyriker Ove Abildgård, redaktør ved ”Frit Danmark”, Kate Fleron, journalist og radiomedarbejder, Viggo Clausen, medarbejder ved ”Frit Danmark”, Preben Dollerup, filminstruktør Theodor Christensen, jazz-causeri ved Lillebror Carlsen, professor Mogens Fog, jazz-causeri ved Ole Aktiv Hansen, også kaldet ”Ole Trip”. Tilnavnet ”Aktiv” kom formentlig af, at den gode Ole var en ivrig agitator for kommunisme.

 

Mandag den 3. december 1956 causerede Erik ”Lillebror” Carlsen over emnet Negro Spirituals og Gospel Songs.

Torsdag den 13. s.m. og år causerede Ole Aktiv Hansen, også kaldet ”Ole Trip”, om ”Tredivernes Jazz”. Der var stor interesse for de to nægteres respektive causerier. –

For 7. januar til 28. marts 1957 udgjordes foredragsholderne af følgende personer:

Forfatterinden Elsa Gress, højskoleforstander ved Grundtvigs Højskole, Haugstrup Jensen, forfatteren Jørgen Lembourn, formand for Danmarks kommunistiske Parti, Aksel Larsen, dr. phil. Hagbart Jonassen, forfatteren Finn Gerdes, forfatterne Erik Knudsen og Jørgen Nash, forfatteren Halfdan Rasmussen, redaktør Thomas Christensen, skuespiller og forfatter Ebbe Rode, højskoleforstander ved Magleås Højskole, Johannes Novrup, forfatteren Poul Henningsen, og forfatteren Mogens Linck.

 

Af alle de ovenfor nævnte foredragsholdere vakte især følgende min interesse, nemlig Sam Besekow, Hans Scherfig, Kate Fleron, Theodor Christensen, Mogens Fog. Aksel Larsen, Erik Knudsen, Jørgen Nash, Halfdan Rasmussen, Ebbe Rode og Mogens Linck. Sam Besekows første besøg og foredrag i lejren, hvor han var ledsaget af sin omsorgsfulde og kønne hustru, skuespillerinden Henny Krause, har jeg allerede omtalt tidligere, og indtrykket af ham som et sympatisk, poetisk og følsomt gemyt, der fremsagde sine replikker med dyb varme og patos, måske en anelse for svulstigt for en flok gemene militærnægtere, som ved den lejlighed hørte og så ham i Fællessalen i Gribskovlejren. Men til gengæld var han morsom og ironisk, når det gjaldt oplæsning af humoristisk litteratur. I alle tilfælde gestikulerede han med rolige, velovervejede bevægelser, der dog alligevel fik sveden til at hagle af ham, så at den opmærksomme hustru ind imellem måtte række ham det medbragte håndklæde til at tørre sig med.

 

Forfatteren og maleren Hans Scherfig (1905-1979) husker jeg ikke så meget om, fra da han holdt et foredrag om mysticismen i dansk kunst og kultur. Men jeg har helt sikkert været lodret uenig med ham i hans synspunkter og påstande, som jo formentlig var inspireret af hans kommunistiske livs- og verdensopfattelse. Den delte jeg ikke dengang og heller ikke senere. Men en interessant og spændende forfatter og en god og raffineret tegner og maler, det var han i hvert fald også, og derfor syntes jeg egentlig, at det snarere var synd for ham, at han næsten helt religiøst bekendte sig til den autoritære sovjetiske kommunisme og så op til dennes store idol, Stalin. Sidstnævnte var jo i virkeligheden en despot, en zar, af værste hensynsløse og brutale slags, værre end den kejserlige Romanov-familie, som Stalins forgænger, Lenin, på så grusom måde havde ladet myrde i 1918.

 

Redaktøren for ”Frit Danmark”, Kate Fleron, holdt den 24. november 1956 kl. 20 foredrag om ”Israel og det Nære Østen”. Den dengang kendte dame var veltalende og argumenterede godt for sig. Kate Fleron var på det tidspunkt blevet, hvad der senere blev betegnet som politisk venstreorienteret, og ifølge denne opfattelse, var staten Israel den store ”skurk” i Mellemøst-konflikten.

 

Journalisten og forfatteren Kate Fleron (1909-2006) var en tiltalende og veltalende, usædvanlig og meget modig kvinde. Hendes motivation for at gå med i modstandskampen mod den tyske besættelse af Danmark 1940-45, var dikteret af de nationale værdier, som Det konservative Folkeparti stod for dengang, da Christmas Møller var i spidsen for partiet. Det fortsatte hun også med som redaktør af det tværpolitiske modstandsblad ”Frit Danmark”. Som en moderne og selvstændig kvinde, valgte Kate Fleron helt igennem at leve på sine egne præmisser, hvilket dog ikke var lige velset i alle kredse.

Som skrivende modstandskvinde kom hun i 1942 med i redaktionen af det antinazistiske ”Frit Danmark”, en stilling hun også beholdt efter Danmarks befrielse i maj 1945. Hendes national-konservative holdninger blev dog med tiden noget mere moderate, hvorfor hun, i modsætning til sine partifæller, valgte at gå imod den voldsomme antikommunisme, der herskede i mange kredse, og som splittede modstandsbevægelsen i de første befrielsesår.

 

Under den kolde krig i 1950’-60’erne kovendte Kate Fleron helt og indtog en tydeligt venstreorienteret, men dog ikke dogmatisk marxistisk holdning til tidens begivenheder. Hun var en engageret og ivrig modstander af amerikanernes krig i Vietnam og satte sig for, at afsløre amerikanernes krigsforbrydelser i landet. Det fik hun PH-prisen for i 1972.

 

Det var formentlig Kate Flerons pro-kommunistiske sympatitilkendegivelser, der førte til, at de kommunistiske medlemmer af Gribskovlejrens Kulturudvalg, valgte at sætte hende på foredragsprogrammet. Og hendes foredrag om Israel, som jeg ikke husker, har sikkert været vendt imod det slemme land, som stjal palæstinensernes hjemland.

 

Theodor Christensen (1914-1967) var i sin tid en af dansk dokumentarfilms store pionérskikkelser, som sammen med vennen, filmteoretikeren Karl Roos (1914-1951) allerede i 1930’erne, havde markeret sig som en avantgardistisk filmskaber. De tilhørte begge det såkaldte kulturradikale miljø, som hældede stærkt til kommunismens idealer, hvis falskhed de på trods af de berygtede Moskva-processer, åbenbart ikke var i stand til at gennemskue. Da det endelig stod klart, at sovjetkommunismen under Stalin var et diktatorisk og brutalt magtforetagende, skiftede Christensen over til troen på, at kommunismen blev forsøgt realiseret på Fidel Castros Cuba. Han rejste til landet, hvor han blev lærer på den cubanske filmskole.

 

Efter sin hjemkomst fortsatte han med at lave dokumentarfilm, som kritiserede det hjemlige politiske og bureaukratiske magtapparat. Som ansat ved Ingolf Boisens filmselskab Minerva Film, lavede Christensen dog også politisk neutrale anti-ryger dokumentarfilm, som f.eks. ”Træk vejret”, 1958, som jeg på det tidspunkt som ansat hos Barfod Film, lavede nogle tegnefilmindslag til.

 

1965 var Theodor Christensen en af primus motorerne bag oprettelsen af Den danske Filmskole, hvor han selv virkede som lærer indtil sin død i 1967. Han var gift med Tove Hebo (1916-1966), som selv var leder af filmproduktionsafdelingen hos reklamebureauet Wahl Asmussen, og i sammenhæng med mine planer om en reklametegnefilm for ”ADI-Sko”, havde jeg en kortvarig forbindelse med hende i 1952. En del år senere var jeg dog også med til en festlig komsammen i hendes store lejlighed i Kronprinsessegade i København.

 

I sin egenskab af Kulturudvalgsformand har det sikkert været en stor glæde for Peter Schäffer at byde sin meningsfælle, den kendte kulturdebattør og modstandsmand Mogens Fog velkommen. Fog talte over emnet  Er fredelig sameksistens mulig?”. Det var jo under den kolde krig og kort efter opstanden i Ungarn og Sovjethærens brutale fremfærd samme steds, hvilket gav anledning til eftertanke hos mange intellektuelle kommunister, som blandt andre Mogens Fog.

 

Lægen og senere professor i neurologi ved Københavns Universitet, Mogens Fog (1904-1990), var en fremtrædende kulturpersonlighed under og ikke mindst efter tyskernes besættelse af Danmark. Som antifascist var han en ivrig modstandsmand, som dels var med til at stifte ”Frit Danmark” og ”Danmarks Frihedsråd” og dels var med til at stifte Socialistisk Folkeparti. I 1944 blev Fog arresteret af Gestapo og sat i arrest i Shellhuset, øverst oppe under taget, hvor andre og kendte fanger befandt sig. Under det engelske bombeangreb på Shellhuset 21. marts 1945, lykkedes det Fog og nogle af hans medfanger at undslippe på dramatisk vis. 1966-1972 var Fog rektor for Københavns Universitet, og da han under ungdomsoprøret 1968 stod på Universitetets talerstol i forbindelse med årets studenter dimission, skubbede psykologistuderende Finn Ejner Madsen ham væk og tog selv ordet, idet han opfordrede sine kammerater til at besætte Universitetet og fremsætte krav om demokratisk medindflydelse på Universitetets ledelse. Det viste sig, at Fog støttede disse krav.

 

Det foredrag, Mogens Fog holdt i Gribskovlejren mandag den 10. december 1956, havde titlen ”Er fredelig sameksistens mulig?” Som idealistisk kommunist havde han også fået visse betænkeligheder efter Sovjethærens invasion i Ungarn i november måned samme år.

 

Selv har jeg aldrig haft fornøjelsen af at møde Mogens Fog personligt, udover ved hans foredrag i Gribskovlejren, men til gengæld hans søn, bioneurologen med speciale i psykiatri Rasmus Fog (f. 1936). Han forsvarede og fik i 1976 antaget sin doktordisputats om hjernens transmitterstof dopamin. Rasmus Fog var med i det team af psykiatriske forskere, der forsøgte at klarlægge årsagerne til skizofreni. I den anledning produceredes en dokumentarfilm, til hvilken lille jeg lavede en række tegnefilmindslag. Rasmus Fog var i øvrigt af den efter hans egen mening dokumenterede opfattelse, at skizofreni havde rent fysiske, neurologiske årsager, snarere end f. eks. miljømæssige årsager.

 

Politikeren og formanden for Danmarks kommunistiske Parti (DKP), Aksel Larsen (1897-1972), var en helt speciel personlighed, begavet, vidende og en provokerende retorisk taler, med skarpe udfald mod holdninger og meninger, han ikke var enig i. Han havde en lang og bevæget fortid bag sig, først som socialdemokrat, siden syndikalist og international kommunist og senest som dansk kommunist. 5. november 1942 blev han imidlertid arresteret af dansk politi og sat i Vestre Fængsel, hvor han blev overgivet til tyskerne. Efter langvarige forhør blev han 28. august 1943 overført til den tyske koncentrationslejr Sachsenhausen, hvor han sad i skarpt bevogtet og isoleret enkeltcelle. Her opholdt han sig til i april 1945, hvor han blev frigivet og sendt med de Hvide Busser til Sverige. Derfra kunne han den 5. maj 1945, Danmarks befrielsesdag, atter vende hjem til København, hvor hans venner og tilhængere, ja, selv en del af hans politiske modstandere, nærmest modtog og hyldede ham som en frihedshelt.

 

Efter befrielsen oplevede DKP en hidtil ukendt succes og kommunisterne en uventet popularitet, som dels skyldtes indsatsen i modstandskampen og dels Sovjetunionens og Den Røde Hærs sejrrige deltagelse i bekæmpelsen af nazisterne. Kammerat Stalin blev regnet som en af ”de tre store” sammen med Churchill og Roosevelt. Populariteten førte til, at Aksel Larsen blev medlem af befrielsesregeringen, dog uden portefølje. Den af opholdet i kz-lejren tydeligt svækkede mand fik da heller ikke den store politiske indflydelse på regeringen, og ledelsen af DKP var overgivet til den noget mere robuste Richard Jensen.

 

Men at Aksel Larsen var blevet populær i store dele af befolkningen, kunne ses af folketingsvalget 30. oktober 1945, hvor han fik valgets største personlige stemmetal, nemlig 27.497. Ved samme lejlighed opnåede DKP sit bedste valg nogensinde med 255.236 stemmer, 12,5 % af de afgivne stemmer. Partiet fik dermed 18 mandater. Imidlertid kunne den historiske valgsejr ikke bruges til ret meget, for allerede inden valget havde Socialdemokratiet vendt ryggen til DKP og gjort følgeskab med Winston Churchills offensiv imod kommunismen. En offensiv, som blev intensiveret efter at Churchill i en tale i marts 1946 havde indført begrebet ”Jerntæppet”, der skilte de vestlige demokratier fra Sovjetunionen og Østeuropa. Dermed var de gamle frontlinjer fra før krigen atter begyndt at blive trukket op.

 

Under sit foredrag i Gribskovlejren, overraskede Aksel Larsen især ved sit lune og sin venlighed, selvom emnet: ”Findes der retfærdige krige?” ikke ligefrem indbød til humor. På det tidspunkt var Aksel Larsen stadig en tro tilhænger og forsvarer for Sovjetkommunismen og havde endnu ikke taget officiel afstand fra Sovjethærens invasion og blodige nedkæmpelse af oprøret i Ungarn 1956, som han i første omgang forsvarede. Men det endte dog med, at han tog afstand fra Sovjets brutale handling og meldte sig ud af DKP, samtidigt med at han sammen med nogle partikammerater stiftede Socialistisk Folkeparti (SF), nemlig i 1958, cirka et par år senere, end han havde holdt sit foredrag i Gribskovlejren.

 

Forfatteren Erik Knudsen (1922-2007) var en rabiat samfundskritiker, som 1950 blev redaktør af det venstreorienterede, for ikke at sige kommunistiske, kulturtidsskrift Dialog, der havde som formål at sætte kunsten og digtningen ind i en social sammenhæng. Han vendte sig samtidigt imod metafysiske og religiøst prægede emner og spørgsmål, og blev i stigende grad politisk bevidst. 1954 blev han lærer på Krogerup Højskole, hvor han selvfølgelig søgte at påvirke eleverne i retning af et aktuelt politisk engagement til fordel for en social, underforstået kommunistisk livs- og verdensopfattelse. 1962 forlod Knudsen tidsskriftet Dialog og fortsatte med at skrive i det mere rabiate Politisk Revy. Han skrev også samfundskritisk revydramatik og TV-spil, og vendte sig blandt andet imod det stygge kapitalistiske Amerikas krig i Vietnam. I 1970’-80’erne støttede han i ord og handling freds- og miljøbevægelserne. Så vidt jeg erindrer, virkede han en overgang som tiltrædende lærervikar ved Fritidsundervisningen i Gribskovlejren.

 

Sammen med forfatteren og provoen Jørgen Nash (1922-2004) havde Erik Knudsen valgt litteraturen som emne for foredraget ”Skriver I, karle”, som blev afholdt mandag den 11. februar 1957. I et vist modsætningsforhold til Knudsen, var Nash imod enhver form for samfundsmæssig kontrol og faste regler og rammer for noget som helst. Han tilsluttede sig bevægelsen Internationale Situationister, som han dog senere også vendte sig imod og blev ekskluderet fra. Sammen med sin yngre ven, forfatteren, maleren, jazzmusikeren og filminstruktøren Jens Jørgen Thorsen, som også var medlem af situationisterne, udgjorde han en væsentlig del af 1960’-70’ernes protestbevægelse. Sammen eller hver for sig foretog de to venner en række samfundskritiske aktioner og dristige happenings, som bragte megen omtale i de altid sensationshungrende medier, ikke mindst fjernsynet.

 

Jens Jørgen Thorsen (1932-2000) blev især kendt af offentligheden i 1970 i forbindelse med sin filmatisering af forfatteren Henry Millers roman ”Stille dage i Clichy”, som vakte opsigt på grund af sine nærmest pornografiske sexscener. Bedre blev det ikke, da han i 1975 udgav sit manuskript til sin længe planlagte og uhyre omtalte film om Jesu sexliv. Planerne blev bandlyst af selveste paven, men det lykkedes alligevel Thorsen at realisere sit Jesus-projekt en del år senere, nemlig i 1992 og da under titlen ”The Return”.

 

Jørgen Nash har jeg tidligere omtalt her i selvbiografien under omtalen af Esbønderup Sygehus, men jeg har aldrig mødt ham personligt, heller ikke under hans og Erik Knudsens foredrag i Gribskovlejren, for jeg havde ikke lyst til at høre om disse to forfatteres synspunkter på litteraturen. Derimod har jeg ved et par lejligheder mødt den på sin egen vis kontroversielle, men barnligt troskyldige Jens Jørgen Thorsen, hvilket jeg dog vil foretrække at fortælle om i kronologisk sammenhæng.

 

 

Teksten fortsættes i 16. afsnit.