4. Vi skal lære at forstå

 

Det nedenfor citerede interview er et, den nu for længst nedlagte københavnske avis ”Aftenbladet” havde med den 80-årige pastor emer. Chr. Gottschalck-Hansen den 26. juni 1944, altså under den tyske besættelse af Danmark: 

 

”Der har aldrig været grædt mere på jorden end nu. Alle de bitre afskedstimer, mødre, der siger farvel til deres sønner, hustruer, der tager afsked med deres mænd …. for aldrig at se dem mere. Nej, verden er såvist ikke blevet bedre. Værdier ødelægges uden formål, menneskene bekriger hinanden med frygtelige våben, byer udslettes. Skal det kaldes fremskridt?

 

Og så kom der en mand til mig forleden dag og sagde: - Skal dette være en verden, der regeres af en barmhjertig og almægtig Gud, hr. pastor? Hvis jeg var Gud, så skulle jeg snart få det hele standset …

 - Hvad svarede De ham?

 - Jeg sagde: Hvis Gud ville, kunne han standse det, men Gud, som sendte en syndflod over verden, har også sin mening med det, vi oplever. Vi må lære at forstå, at Gud har skabt verden, men han har ikke skabt marionetter men frie væsner til at leve i den. Og det er disse frie væsner, der nu bruger deres frihed så slet.”

 

****************